Direktor SZO: Idemo ka cunamiju slučajeva

Gebrejesus kaže i da su delta i omikron dvostruka prijetnja koja dovodi do negativnih rekorda u broju slučajeva, što dovodi do porasta broja hospitalizovanih i umrlih

5040 pregleda 185 reakcija 5 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Istovremena cirkulacija delta i omikron varijanti koronavirusa vodi “cunamiju slučajeva”, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tedros Adhanom Gebrejesus kaže i da su delta i omikron dvostruka prijetnja koja dovodi do negativnih rekorda u broju slučajeva, što dovodi do porasta broja hospitalizovanih i umrlih.

Tedros je ponovio poziv zemljama da pravednije raspodjele vakcine i upozorio da bi naglasak na buster dozama u bogatijim zemljama mogao ostaviti siromašne nacije bez cjepiva.

Kazao je da SZO vodi kampanju da svaka zemlja postigne cilj od 70 odsto vakcinacije stanovništva do sredine 2022. godine, što bi pomoglo da se okonča akutna faza pandemije.

U novogodišnjoj noći biće obilježena druga godišnjica od kada je Kina upozorila SZO na 27 slučajeva “virusne upale pluća” nepoznatog porijekla u gradu Vuhanu.

Od tada je prijavljeno da je više od 281 miliona ljudi širom svijeta zaraženo novim koronavirusom, a više od pet miliona je umrlo, prema podacima Rojtersa.

Bonus video: