Bajden poručio Zelenskom da će SAD oštro reagovati ako Rusija napadne Ukrajinu

Poziv Zelenskom je uslijedio nekoliko dana nakon što je Bajden održao drugi razgovor u proteklih mjesec dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Moskva okupila oko 100.000 vojnika

7002 pregleda 12 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je u telefonskom razgovoru svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Amerika i njihovi saveznici "energično odgovoriti" ako Rusija zauzme Ukrajinu, saopštila je Bijela kuća.

"Predsjednik Bajden jasno je rekao da će SAD i njihovi saveznici energično odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu", navela je u saopštenju portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Ona je istakla da je Bajden takođe izrazio podršku diplomatskim naporima, posebno pregovorima koji će se odvijati 9. i 10. januara u Ženevi između američkih i ruskih zvaničnika na visokom nivou.

Poziv Zelenskom je uslijedio nekoliko dana nakon što je Bajden održao drugi razgovor u proteklih mjesec dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Moskva okupila oko 100.000 vojnika.

Bajden, koji je uputio više upozorenja Putinu i zalaže se za smirivanje situacije, rekao je da ga je i tokom jučerašnjeg razgovora ponovo upozorio na opasnost pokušaja invazije na Ukrajinu.

"Jasno sam rekao predsjedniku Putinu da ćemo uvesti stroge sankcije i da ćemo povećati naše prisustvo u Evropi kod naših saveznika u NATO, rekao je Bajden poslije tog razgovora.

Bonus video: