SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija: Niko ne može da dobije nuklearni rat

"Nuklearno oružje – sve dok postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, odvraća agresiju i sprječava rat", navodi se u saopštenju

9593 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska složile su se da treba izbjeći dalje širenje nuklearnog oružja i nuklearni rat, navodi se u zajedničkom saopštenju pet nuklearnih sila koje je Kremlj objavio u ponedjeljak, prenosi Rojters.

U njemu se navodi da pet zemalja - koje su stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija - smatraju svojom primarnom odgovornošću da izbjegnu rat između nuklearnih država i smanje strateške rizike, a istovremeno imaju za cilj da rade sa svim zemljama na stvaranju atmosfere bezbjednosti.

„Potvrđujemo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi“, navodi se u verziji saopštenja na engleskom jeziku.

„Pošto bi upotreba nuklearnog oružja imala dalekosežne posljedice, mi takođe potvrđujemo da nuklearno oružje – sve dok postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, odvraća agresiju i sprječava rat,“ navodi Kremlj.

Francuska je takođe objavila saopštenje, ističući da je pet sila ponovilo svoju odlučnost za kontrolu nuklearnog naoružanja i razoružanje.

Takozvana grupa P5 oglasila se u trenutku kada su bilateralni odnosi između Sjedinjenih Država i Moskve pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata, a zategnuti su i odnosi Vašingtona i Kine.

Pentagon je u novembru znatno povećao procenu planiranog kineskog nuklearnog arsenala u narednim godinama, saopštivši da bi Peking mogao imati 700 bojevih glava do 2027. i verovatno 1.000 do 2030. godine.

SAD je više puta pozivao Kinu da se pridruži njemu i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja.

Geopolitičke tenzije između Moskve i zapadnih zemalja su porasle zbog jačanja ruske vojske u blizini susjedne Ukrajine. Moskva kaže da može da premješta svoju amriju na sopstvenoj teritoriji kako smatra potrebnim.

Prošlog četvrtka američki predsjednik Džo Bajden rekao je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi eventualna akcija Moskve prema Ukrajini rezultirala sankcijama i pojačanim prisustvom SAD u Evropi.

Zvaničnici SAD i Rusije razgovaraće 10. januara o njihovim vojnim aktivnostima i sprječavanju rasta tenzija oko Ukrajine, saopštile su dvije zemlje.

Konferencija o Sporazumu o sprječavanju proliveracije nuklearnog oružja (NPT) - koja je trebalo da počne u utorak u Ujedinjenim nacijama - odložena je za avgust zbog pandemije COVID-19.

NPT, koji je stupio na snagu 1970. godine, omogućava potpisnicima da se okupljaju svakih pet godina kako bi razmotrili njegovu primenu. Konferencija je prvobitno bila zakazana za april 2020. godine, ali je potom odložena zbog pandemije koronavirusa do 2022. godine.

Bonus video: