Predavač na univerzitetu u Izraelu istjerao studentkinju s hidžabom

Očekuje se takođe da će biti saslušan pred disciplinskom komisijom u narednim danima.
2 komentar(a)
hidžab, Foto: Shutterstock.com
hidžab, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.10.2017. 12:49h

Predavač na Odjeljenju za bliskoistočne studije Univerziteta Bar-Ilan kraj Tel Aviva zahtjevao je da arapska studentkinja skine svoj hidžab, veo koji nose muslimanske vjernice, a pošto je odbila zatražio je da napusti čas.

Studentiknja se žalila i profesor se izvinio, ali će biti pozvan da pred etičkim odborom univerziteta objasni šta se desilo.

Istjerana studentkinja se odmah poslije incidenta koji se dogodio prošle nedjelje, obratila savjetniku univerziteta za arapske poslove i požalila na odnos kome je bila izložena. Predavača su ukorili dekan fakulteta i rektor univerziteta.

Izvori na Univerzitetu Bar-Ilan izjavili su za izraelske medije da je on shvatio ozbiljnost svog postupka i poslao izvinjenje studentkinji imejlom u kome ju je informisao da namjerava da joj se izvini ponovo licem u lice pred drugim studentima s kursa.

Očekuje se takođe da će biti saslušan pred disciplinskom komisijom u narednim danima.

Studentikinja je prihvatila izvinjenje, a univerzitet je saopštio da je "neregularni i nepodnišljiv akt predavača suprotan vrednostima univerziteta".Takođe je rečeno da je on priznao da je loše postupio.

Uprava univerziteta se takođe izvinila studentkinji, a udruženje studenata je osudilo ponašanje predavača, rekavši da studenti na tom uverzitetu "uživaju u zajedničkom životu Jevreja i nejevreja, vjernika ili sekularnih i da žale zbog incidenta".

Koalicija protiv razisma u Izraelu zatražila je da se otpusti predavač koji je dozvolio sebi da povrijedi osnovno pravo studenata na slobodu religije, dodavši da takva ustanova ne može da uključuje ljude koji ne poštuju druge i njihova prava na slobodu i vjeru.

Bonus video: