Nemiri u Kazahstanu: Demonstranti upali u kancelariju gradonačelnika Almatija

U Almatiju je policija ispalila šok bombe i suzavac na gomilu od nekoliko hiljada demonstranata, ali ih nije uspjela spriječiti da uđu u kancelariju gradonačelnika, prenosi AFP

3381 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Antivladini demonstranti u glavnom gradu Kazahstana, Almatiju, upali su u kancelariju gradonačelnika drugog dana protesta zbog cijena goriva. Hiljade ljudi izašlo je u srijedu na ulice uprkos vanrednom stanju u nekim područjima.

U Almatiju je policija ispalila šok bombe i suzavac na gomilu od nekoliko hiljada demonstranata, ali ih nije uspjela spriječiti da uđu u kancelariju gradonačelnika, prenosi AFP.

Kazahstan nemiri
foto: Reuters

Šef gradske policije Kanat Taimerdenov rekao je da su "ekstremisti i radikali" napali 500 civila i opljačkali stotine preduzeća. Postoje i izvještaji da su se gomile okupile u blizini službenih zgrada u drugim gradovima, a čini se da je internet isključen širom zemlje, navodi BBC.

Kazahtanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je u srijedu ostavku vlade, saopštio je njegov kabinet nakon protesta izazvanih povećanjem cijene goriva u kojima je ranjeno gotovo stotinu policajaca.

Kazahstan nemiri
foto: Reuters

Protesti su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Bonus video: