Politika testiranja pod lupom

SAD su prijavile skoro milion novozaraženih za dan, Francuska bilježi “supersonični” broj infekcija

7954 pregleda 54 reakcija 4 komentar(a)
Red za testiranje ispred laboratorije u Parizu, Foto: SARAH MEYSSONNIER
Red za testiranje ispred laboratorije u Parizu, Foto: SARAH MEYSSONNIER

Britanija i Izrael revidiraju politiku testiranja na kovid-19 dok vlade nastoje da smanje opterećenost laboratorija i bore se sa ograničenim zalihama kompleta usred rastuće stope zaraze koju podstiče omikron soj.

Prošle godine u ovo vrijeme, vakcine su ponudile nadu da bi pandemija mogla biti gotova do sada, ali je omikron donio nove izazove, uključujući preopterećenost zdravstvenih sistema.

Potražnja za kompletima za testiranje uveliko je smanjila ponudu. Prošlonedjeljni redovi ispred apoteka u prijestonici Španije postali su uobičajen prizor otkad omikron izaziva rast broja zaraženih. Madrid, čija je konzervativna vlada u vrh agende stavila podršku ugostiteljskom sektoru, odlučila se za pojačano testiranje i ukidanje ograničenja za okupljanja.

Porast potražnje za testovima izazvao je probleme u Italiji i Britaniji. Britanska agencija za zdravstvenu bezbjednost (UKHSA) saopštila je da je od sredine decembra dostupno dodatnih 100.000 rezervacija za PCR testiranje dnevno i da je taj kapacitet povećan na 900.000 PCR i brzih antigenskih testova dnevno.

Građani Engleske kojima brzi test lateralnog protoka (LFD) pokaže da su pozitivni na kovid-19 neće morati da potvrde rezultate naknadnim PCR testom ako nemaju simptome, saopštila je juče UKHSA. U Engleskoj je prošle nedjelje svaka petnaesta osoba imala koronavirus.

PCR testovi se obrađuju u laboratoriji i na osnovu njih se može utvrditi koji soj je prisutan kod osobe, dok se LFD može koristiti kod kuće i u roku od pola sata daje pokazatelj zaraznosti.

Izrael je promijenio politiku karantina i testiranja u okviru napora da uštedi resurse i obezbijedi kontinuiranu zaštitu ugroženih ljudi.

PCR testovi biće namijenjeni osobama starijim od 60 godina ili sa slabim imunološkim sistemom, dok će oni sa nižim rizikom biti provjeravani brzim antigenskim testovima, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Do sada su oni koji su bili izloženi oboljelima od kovida, morali da urade zvanične testove. Ako se utvrdi da su pozitivni, moraju se podvrgnuti pravilima karantina koja sprovodi policija.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak prijavile skoro milion novih slučajeva zaraze što je najveći dnevni broj u bilo kojoj zemlji na svijetu i skoro duplo više od prethodnog maksimuma u ​​SAD nedjelju dana ranije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je u utorak smjernice od prošle nedjelje za osobe koje žele da prekinu izolaciju nakon pet dana, dodajući da mogu da urade brzi antigenski test ako žele, ali to nije uslov.

CDC je bio pod pritiskom zdravstvenih stručnjaka da uvede zahtjev za testiranje nakon što je prepolovio vrijeme izolacije sa deset na pet dana.

Španija, Portugal i Britanija su takođe smanjile obavezni period izolacije iz straha da bi dugi karantini mogli da parališu ekonomije.

Skoro 294 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je koronavirusom, a više od 5,8 miliona je umrlo, prema podacima agencije Rojters.

Zaraze su prijavljene u više od 210 zemalja i teritorija otkako su prvi slučajevi identifikovani u centralnoj Kini u decembru 2019.

Francuska vlada je juče saopštila da će se “supersonični” porast broja zaraženih u toj zemlji nastaviti narednih dana.

Švedska je dostigla rekordan broj novozaraženih, sa 17.320 prijavljenih slučajeva u utorak, pri čemu dominira omikron.

Nagli porast novozaraženih na Balkanu

Hrvatska je juče zabilježila 8.587 novozaraženih, što je porast od 47 odsto sa 5.845 dan ranije. I druge države zapadnog Balkana bilježe nagli porast slučajeva usljed širenja omikrona.

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano 55,7 odsto građana.

U Bosni i Hercegovini, broj zaraženih se skoro udvostručio od prošle nedjelje, na jučerašnjih 1.556.

Slovenija je zabilježila porast sa 832 slučaja 1. januara, na 4.068 juče.

Zdravstvene vlasti u Srbiji su prijavile 7.488 novozaraženih od 25.516 testiranih. Do sada se 1.318.333 osobe razboljelo od kovida-19 u Srbiji, a umrlo 12.831.

Bonus video: