Stoltenberg: Japan da se izjasni o globalnoj prijetnji iz Sjeverne Koreje, krizu riješiti mirno

1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2017. 07:41h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Japan da se izjasni o "globalnoj prijetnji" iz Sjeverne Koreje, apelujući da je neophodno mirno rješavanje krize, a ne vojna akcija.

"Isto smo zabrinuti kao i vi zbog provokativnog i bezobzirnog ponašanja Sjeverne Koreje, jer predstavlja direktnu prijetnju za Japan i region ali predstavlja i globalnu prijetnju", rekao je Stoltenberg u govoru održanom u Tokiju na skupu vojnih stručnjaka i zvaničnika japanskog Ministarstva odbrane.

Lider NATO je ocijenio u nedavnom intervjuu Frans presu da bi vojna intervencija u Sjevernoj Koreji imala "katastrofalne posljedice".

"NATO snažno podržava politički, diplomatski i ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju", ponovio je Stoltenberg insistirajući na primjeni svih sankcija Sjevernoj Koreji koje su donijete u Savjetu bezbjednosti UN.

Japanski premijer Šinzo Abe, koji se zalaže za diplomatsko rješenje krize s Pjongjangom, tokom dana treba da se sastane sa Stoltenbergom.

Početkom novembra u posjetu Tokiju dolazi i američki predsjednik Donald Tramp koji je sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong-unom razmijenio prijeteće izjave ne isključivši mogućnost upotrebe vojne akcije protiv Pjongjanga.

Bonus video: