Njujork: Novi zakon omogućava stanovnicima bez državljanstva da glasaju

Ako sud ne zaustavi primjenu zakona, Njujork će biti prvi veliki američki grad koji je stanovnicima koji nemaju državljanstvo dao pravo glasa na opštinskim izborima

10182 pregleda 49 reakcija 1 komentar(a)
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams, Foto: Reuters
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams, Foto: Reuters

Više od 800.000 stanovnika Njujorka bez američkog državljanstva i takozvanih "sanjara" (mladi ilegalni imigranati koji su u SAD dovedeni kao djeca) imaće pristup biralištima - i mogli bi da glasaju na lokalnim izborima već naredne godine - nakon što je gradonačelnik Erik Adams dozvolio da zakon o tome automatski stupi na snagu u nedjelju, prenosi agencija Asošijeted pres.

Protivnici novog zakona, koji je gradsko vijeće usvojilo prošlog mjeseca, najavili su podnošenje tužbe. Ako sud ne zaustavi njegovu primjenu, Njujork će biti prvi veliki američki grad koji je stanovnicima koji nemaju državljanstvo dao pravo glasa na opštinskim izborima.

Više zajednica širom SAD već dozvoljava građanima bez američog državljanstva da glasaju na lokalnim izborima, uključujući 11 gradova u Merilendu i dva u Vermontu, piše Glas Amerike.

Građani bez državljanstva i dalje neće moći da glasaju za predsjednika ili članove Kongresa na nacionalnim izborima, ili na državnim izborima na kojima se biraju guverneri, sudije ili članovi lokalnih skupština.

Izborna komisija Njujorka trebalo bi da utvrdi plan za primjenu zakona do jula, uključujući i pravila za registraciju birača i odredbe za zasebne glasačke listiće za opštinske izborne trke, kako bi se oni koji nemaju državljanstvo spriječili da glasaju na federalnim i državnim izborima.

Riječ je o izuzetno značajnoj odluci za najmnogoljudniji američki grad, gdje stanovnici sa legalnom dozvolom za boravak čine gotovo 11 odsto biračkog tijela od sedam miliona.

Zakonom je dozvoljeno da stanovnici sa stalnom boravišnom dozvolom koji najmanje 30 dana žive u Njujorku, kao i oni koji imaju dozvolu za rad u SAD uključujući i "sanjare", glasaju za gradonačelnika, članove gradskog vijeća, predsjednike okruga...

"Sanjari" su mladi imigranti koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao djeca, a koje takozvani program DACA štiti od deportacije.

Prvi izbori na kojima će stanovnicima Njujorka bez državljanstva biti dozvoljeno da glasaju održavaju se 2023. godine.

Pojedine američke države, među kojima su Alabama, Arizona, Kolorado i Florida, usvojile su mjere kojima se sprečavaju svi pokušajiu da se usvoje zakoni poput njujorškog.

Bonus video: