SAD šalje 308 miliona dolara pomoći Avganistanu

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su na pomoć od pet milijardi dolara za Avganistan ove godine kako bi se spriječila humanitarna katastrofa.

2067 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) doniraće dodatnih 308 miliona dolara humanitarne pomoći Avganistanu, objavila je Bijela kuća.

Time će ukupna pomoć Vašingtona toj ratom zahvaćenoj zemlji od oktobra dostići 782 miliona dolara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su na pomoć od pet milijardi dolara za Avganistan ove godine kako bi se spriječila humanitarna katastrofa.

Portparolka Bijele kuće Emili Horn kazala je da će dodatna pomoć Agencije SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) biti distribuirana preko nezavisnih humanitarnih organizacija i obezbijediće smještaj, zdravstvenu zaštitu, hitnu pomoć u hrani, vodu, sanitarne i higijenske usluge.

Onda je dodala da Vašington šalje milion dodatnih doza vakcine protiv koronavirusa Avganistanu, do sada ukupno 4,3 miliona.

“SAD su posvećene podršci avganistanskom narodu i nastavljamo da razmatramo sve opcije koje su nam dostupne. Uz narod Avganistana smo“, rekla je Horn.

UN su, u svom najvećem apelu za jednu zemlju, danas saopštile da je Avganistanu potrebno 4,4 milijarde dolara, kao i dodatnih 623 miliona dolara za podršku milionima Avganistanaca koji se nalaze van njegovih granica.

“Puna velika humanitarna katastrofa se nazire. Moja poruka je hitna - nemojte zatvarati vrata narodu Avganistana”, rekao je šef UN-a za pomoć Martin Grifits.

Bonus video: