Čeka se odluka o Đokoviću, Morison: Oštra politika prema nevakcinisanim posjetiocima nije se promijenila

Australijski mediji spekulisali su da bi Đokoviću viza mogla da bude ukinuta i da bi mogao da bude deportovan

11387 pregleda 76 reakcija 8 komentar(a)
Morison, Foto: Reuters
Morison, Foto: Reuters

Premijer Australije Skot Morison rekao je danas da se oštra politika vlasti prema posjetiocima koji su ušli u zemlju nevakcinisani protiv koronavirusa nije promijenila, dok se čeka odluka da li će prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću iz Srbije biti dozvoljeno da igra na grend slem turniru u Melburnu.

U Melburnu je jutros, uz odlaganje, održan žreb za Australijan open, a devetostruki šampion Đoković kao branilac titule i prvi nosilac u prvom kolu igra protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića.

Australijski mediji spekulisali su da bi Đokoviću viza mogla da bude ukinuta i da bi mogao da bude deportovan, a premijer je rekao da će odluku o tome donijeti ministar za imigracije Aleks Hok.

Morison je rekao da se politika Vlade u vezi sa vakcinacijom nije promijenila.

"Takva je politika Vlade i očekujemo da vlasti sprovode politiku", rekao je Morison i podsjetio da nevakcinisani moraju da daju prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga.

Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

Đoković
Đokovićfoto: Reuters

On se od tada nalazio u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedjeljak je Federalni sud donio presudu kojom se poništava odluka Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je da se priprema za turnir čiji je rekorder sa devet titula.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imaokorona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.

Morison se osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra za imigracije, koji je rekao da su Đokovićevi advokati nedavno podnijeli dokumenta koja su uticala na vrijeme donošenja odluke.

"To su lična ministarska ovlašćenja koje može da vrši ministar Hok i u ovom trenutku ne želim da dajem dalje komentare", naveo je Morison.

Prema današnjim podacima u državi Viktorija, u kojoj se održava Australijan open, zabeleženo je novih 37.169 slučajeva zaraze koronavirusom i 25 smrtnih slučajeva.

Turnir počinje u ponedjeljak,a Đoković bi osvajanjem novog trofeja u Australiji postao rekorder sa 21 grend slem titulom.

Bonus video: