Tramp: Objavićemo preostale dokumente o ubistvu Kenedija

Neće se objaviti jedino dokumenti u kojima se spominju osobe koje su još žive
0 komentar(a)
Džon Kenedi, Foto: Reuters
Džon Kenedi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2017. 11:44h

Američki predsjednik Donald Tramp je najavio da će se objaviti svi dokumenti koji se odnose na ubistvo predsjednika Džona F. Kenedija osim onih sa imenima i adresama ljudi koji su još živi.

"Nakon preciznih konsultacija sa generalom Kelijem, CIA i drugim agencijama, objaviću sve dokumente u vezi sa JFK, osim onih u kojima se spominju osobe koje su još žive", najavio je Trump u nizu poruka na Twitteru.

Dodao je da će to uraditi "radi potpunog otkrivanja, transparentnosti" i kako bi se odbacile sve teorije o zataškavanju.

Američka vlada objavila je u petak 2.800 dosad klasifikovanih dokumenata o ubistvu Kenedija 1963. godine, ali ih je 300 ostalo sakriveno od očiju javnosti.

Tramp je obećao "najveću moguću transparentnost" u vezi sa jednim od prelomnih događaja u američkoj istoriji, prenosi Hina.

Kenedi je ubijen 22. novembra 1963. dok se vozio Dalasom u otvorenoj limuzini. U tzv. "Vorenovom izvještaju", objavljenom u septembru 1964. godine, zaključuje se da je Li Harvi Oswald ispalio smrtonosne hice.

Nema dokaza da su "Osvald ili Džek Rubi bili učesnici zavjere, bilo domaće bilo strane", navodi se u izvještaju.

Zakon koji je 1992. donio Kongres predviđa da se svi dokumenti povezani sa atentatom, oko pet miliona stranica, u cjelosti objave u roku od 25 godina. Taj rok isticao je u četvrtak, a više od 90 odsto materijala već je bilo dostupno javnosti.

U memorandumu šefovima državnih agencija, Tramp je poručio kako Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće širi pristup dokumentaciji kako bi konačno mogli biti potpuno informisani o svim aspektima tog ključnog događaja".

Iako je po sopstvenim riječima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina državna tijela su upozorila "da određene informacije trebaju i dalje da budu nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka".

Dokumenti o ubojstvu JFK-a objavljeni su na internet stranici Nacionalnog arhiva.

Bonus video: