Bijela kuća: Rusija radi na stvaranju izgovora za invaziju na Ukrajinu

"Zabrinuti smo što se ruska vlada priprema za invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da rezultira rasprostranjenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve", rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki

10976 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američke obavještajne službe utvrdile su da Rusija radi na stvaranju izgovora za njenu potencijalnu invaziju na Ukrajinu i na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage, saopštila je danas Bijela kuća.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da saznanja obavještajaca pokazuju da Rusija kreira izgovor za invaziju tako što putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja Ukrajinu kao agresora koji priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini.

Psaki je navela da je Rusija već poslala na teren operativce, obučene za ratovanje u gradskim uslovima, koji bi mogli da upotrebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu.

"Zabrinuti smo što se ruska vlada priprema za invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da rezultira rasprostranjenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve", rekla je Psaki.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena nije iznijela detalje o tome kako je obavještajna zajednica došla do takvog zaključka ni koliko je uvjerena u tačnost te procjene.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je većina obavještajnih podataka prikupljena iz presretnutih komunikacija i posmatranja kretanja ljudi.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je juče da američka obavještajna zajednica nije donijela procjenu da su Rusi definitivno odlučili da preduzmu vojnu akciju u Ukrajini.

Saliven je međutim rekao da Rusija postavlja temelje za invaziju pod lažnim izgovorom za slučaj da njen predsjednik Vladimir Putin odluči da krene tim putem.

Ukrajinski mediji su ranije danas javili da vlasti te zemlje vjeruju da ruske specijalne službe planiraju incident za koji bi optužile Kijev, a koji bi mogao da izazove dodatni sukob.

Novi američki obavještajni podaci objavljeni su poslije više ovonedjeljnih razgovora predstavnika Rusije i SAD i NATO-a u Evropi, na kojima nije postignut veliki napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagovještava invaziju na tu zemlju.

Moskva, koja je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja "crvenu liniju" koja se ne smije preći.

Rusija je ranije danas zatražila da NATO najkasnije sljedeće nedjelje odgovori na njen zahtjev za davanje garancija o neširenju na istok, iako je alijansa već odbacila mogućnost da pristane na to.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su zahtjevi da se NATO neće širiti ni razmještati oružje u Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike ključni za napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Lavrov je kazao da Moskva neće beskonačno čekati i da sljedeće nedjelje očekuje pismeni odgovor SAD i NATO-a na njene zahtjeve, navodeći da razmještanje NATO vojnika i oružja u blizini ruske granice predstavlja bezbjednosni izazov koji odmah mora biti riješen.

"Ponestalo nam je strpljenja. Zapad je vođen ohološću i povećao je tenzije kršenjem svojim obaveza i potezima protiv zdravog razuma", naveo je Lavrov.

Iako su SAD i njihovi saveznici odlučno odbacili zahtjev Moskve za davanje bezbjednosnih garancija o neširenju NATO-a, dvije strane su se složile da ostave otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja.

Bonus video: