Aperitivi petkom u ulici Downing na spisku Džonsonovih skandala

List The Mirror piše 15. januara da su svakog petka zaposleni u Downing streetu završavali radnu nedjelju dijeleći čaše vina što je "dugogodišnja tradicija", koja je opstala usprkos uvođenju restrikcija vezanih za Kovid-19, kojim se zabranjuje taj tip okupljanja

3892 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aperitivi su organizovani svakog petka u Downing streetu za vrijeme zatvaranja zbog pandemije Kovid-a 19, piše britanski list The Mirror, dodajući to spisku optužbi upućenih britanskom premijeru Borisu Džonsonu čiji položaj izgleda sve ugroženiji.

Zahvaćen skandalom nazvan PartyGate, 57-ogodišnji Džonson otvoreno se kritikuje i u sklopu svoje konzervativne većine i suočava s najgorom krizom od dolaska na vlast u julu 2019. godine.

On se 13. januara izvinio parlamentu zbog učestvovanja na jednoj od zabava u maju 2020. u vrijeme kada je zemlja bila zatvorena, navodeći da je mislio da se radi o radnom sastanku.

Međutim, od tada su se počela pojavljivati i druga otkrića, među kojima i proslava u Downning streetu, bez Borisa Džonsona uoči sahrane princa Filipa u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta II. bila je na sahrani svog supruga sama u kapeli dvorca Windsor, kao simbolična slika rigoroznog zaključavanja zemlje.

Službe britanskog premijera Borisa Džonsona izvinile su se kraljici Elizabeti II. zbog dvije zabave organizovane u Downing streetu pred sahranu princa Filipa i u jeku strogih ograničenja usljed pandemije koronavirusa.

Boris Džonson nije bio prisutan ni na jednoj od tih okupljanja, ali se suočava s kritikama zbog navodnog kršenja zabrana.

List The Mirror piše 15. januara da su svakog petka zaposleni u Downing streetu završavali radnu nedjelju dijeleći čaše vina što je "dugogodišnja tradicija", koja je opstala usprkos uvođenju restrikcija vezanih za Kovid-19, kojim se zabranjuje taj tip okupljanja.

List dodaje da je osoblje investiralo u frižider za čuvanje svojih flaša alkohola na hladnom i da je premijer znao za ta okupljanja.

Portparol Downing streeta uputio je na zaključke istrage, koju vodi visoka zvaničnica Sue Gray i koja treba utvrditi jesu li Boris Džonson i njegovi saradnici prekršili propise tokom tih raznih događaja.

Međutim, bijes raste, uključujući i u krugovima konzervativaca. Konzervativni zastupnik Andrew Bridgen ocijenio je da se ne treba čekati što će kazati Sue Gray, već da zna da je za njega Boris Džonson izgubio "moralni autoritet" za upravljanje zemljom.

Džonson je krenuo u kontranapad da bi se održao na vlasti. Listovi prenose da su oni koji ga podržavaju pozvani da hvale njegova postignuća, uključujući provođenje Brexita, i da će neki od njegovih saradnika biti zamoljeni da odu.

Vođa laburističke opozicije Keir Starmer ponovio je poziv na ostavku Džonsona, ocjenjujući da je to u nacionalnom interesu.

"Imamo premijera koji je odsutan i koji se bukvalno krije u ovom trenutku, on je nesposoban vladati, i zato sam zaključio da treba otići", rekao je on u obraćanju u grupi ljevice The Fabian Society.

Međutim, sam Starmer optužen je za hipokriziju zbog snimka koja ga prikazuje kako pije pivo s malom grupom zaposlenih u Laburističkoj stranci u jednom uredu u maju prošle godine, u vrijeme kada su bila zabranjena okupljanja unutra, osim iz profesionalnih razloga.

Kada je snimak objavljen prvi put prošle godine, njegova stranka je navela da Starmer nije prekršio nikakav propis, jer se nalazio na "radnom mjestu".

Bonus video: