Cunami pogodio Tongu poslije erupcije podvodnog vulkana

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima i šteti jer je internet u prekidu od 18.40 po lokalnom vremenu, desetak minuta nakon naleta cunamija, saopštio je lokalni zvaničnik

4005 pregleda 0 komentar(a)
Satelitski prikaz cunamija, Foto: Reuters
Satelitski prikaz cunamija, Foto: Reuters

Veliki talasi cunamija pogodili su danas obalu Tonge, države na Pacifiku, poslije snažne erupcije podvodnog vulkana.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima i šteti jer je internet u prekidu od 18.40 po lokalnom vremenu, desetak minuta nakon naleta cunamija, saopštio je lokalni zvaničnik.

Ranije je izdato upozorenje na cunami za Havaje, Aljasku i obalu Pacifika SAD.

Pacifički centar za upozorenje na cunami na Havajima, javio je da su talasi na obali u Hanaleiju dostizali 80 centimetara.

"Oduševljeni smo što nema prijavljenih šteta i samo manjih poplava širom ostrva", naveli su iz centra govoreći o situaciji na Havajima.

Na video snimku objavljenom preko društvenih mreža u Tongi vide se veliki talasi koji udaraju u priobalnim oblastima i ljudi koji pokušavaju da pobjegnu od vode koja je zahvatila nekoliko kuća i lokalnu crkvu.

Satelitski snimci pokazali su ogromnu erupciju, oblak pepela, pare i gasa koji se poput pečurke diže iznad plavih pacifičkih voda.

Vojska Novog Zelanda saopštila je da prati situaciju i da je u pripravnosti, spremna da pomogne.

Meteorološka služba Tonge saopštila je da je upozorenje na cunami proglašeno za cio arhipelag.

Na Havajima, Aljasci i duž američke pacifičke obale, stanovnicima je rečeno da se udalje od obale u više predjele i da prate uputstva lokalnih zvaničnika za upravljanje vanrednim situacijama.

Današnja erupcija najnovija je u nizu erupcija vulkana Hunga-Tonga Hunga Hapai.

Bonus video: