POROĐAJ U AVIONU

Porodila ženu tokom leta, beba dobila ime po njoj

Avion je 7. decembra poletio iz katarske Dohe prema ugandskom gradu Entebeu, gdje je doktorka Katib putovala na odmor

11474 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekarka iz Toronta, Aiše Katib, porodila je početkom decembra u avionu Katar ervejza mladu ženu iz Ugande. Osim doktorke Katib, u avionu se zateklo još dvoje medicinskih radnika - medicinska sestra i pedijatar iz Ljekara bez granica (MSF), pa je beba bez problema došla na svijet.

Iznenađenje za doktorku bila je odluka majke da svoju djevojčicu nazove po njoj - Aiše.

Avion je 7. decembra poletio iz katarske Dohe prema ugandskom gradu Entebeu, gdje je doktorka Katib putovala na odmor, piše BBC.

„Otprilike sat vremena nakon polijetanja, stjuardesa je putem zvučnika pitala ima li ljekara ili medicinskog osoblja u avionu“, ispričala je Katib u petak za CTV News Toronto.

Katib, docentkinja na Odjeljenju za porodičnu medicinu Univerziteta u Torontu, spremno se javila, pa su je poslali u zadnji dio aviona, gdje je mlada žena bila usred trudova, prenosi Hina.

Mlada migrantkinja iz Ugande putovala je kući iz Saudijske Arabije, gdje je trebalo da se rodi njeno prvo dijete, ali djevojčica je odlučila na svijet dođe ranije nego što je predviđeno, u 35. nedjelji trudnoće.

Zahvaljujući pomoći doktorice Katib rođena je zdrava djevojčica i po ljekarki je dobila ime Aiša, kome je pridodato i Miracle (čudo).

"Kad sam stigla do zadnjeg dijela kabine aviona i ugledala gomilu ljudi okupljenih oko nekoga ko je trebao pomoć, najprije sam pomislila da je riječ o srčanom udaru ili sličnoj situaciji. Ali, kad sam se približila, ugledala sam ženu koja je upravo rađala", rekla je dr Katib.

Porođaj na visini od 10.500 metara dogodio se 7. decembra, ali Katib je bila prezauzeta poslom i liječenjem pacijenata zaraženih kovidom u Torontu, pa je fotografije na društvenim mrežama podijelila tek ove nedjelje.