U Pekingu prijavljen prvi lokalni slučaj omikron soja

Kina primjenjuje strogu politiku "nula kovida" prema kojoj vlasti zaključavaju rezidencijalne komplekse i čak cijele gradove kada se otkrije lokalno žaršte zaraze, u nastojanju da iskorijene epidemiju u zajednici

5049 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Peking je prijavio danas prvi lokalni slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa, prenose državni mediji nekoliko nedjelja pred predviđeni početak Zimskih olimpijskih igara u tom gradu.

Inficirana osoba živi i radi u Hajdanu, sjeverozapadnom kvartu grada, i nije putovala van Pekinga posljednje dvije nedjelje.

Ta osoba je imala simptome u četvrtak i testirana je u petak na kovid-19, naveli su zvaničnici na konferenciji za novnare juče kada su potvrdili infekciju.

Stambeni kompleks gdje živi zaražena osoba u Pekingu i mjesto gdje radi su izolovani i vlasti masovno testiraju na koronavirus osobe povezane sa obje lokacije.

Oko 2.430 ljudi testirano je do subote uveče, prema državnom listu Global tajms (Global Times).

Ova infekcija prijavljena je manje od tri nedjelje pred početak Zimskih olimpijskih igara, predviđen 4. februara, i oko dvije nedjelje uoči proslava Lunarne Nove Godine u Kini.

Do sada je u Kini više gradova prijavilo infekcije omikron sojem virusa, uključujući Šangaj, zapadni grad Sijan, gradove u južnoj provinciji Guangdong među kojima su Džuhai i Džongšan i grad Tijandjin koji se nalazi 30 minuta od Pekinga brzim vozom.

Zvaničnici širom zemlje pozvali su stanovnike da ostanu u svojim gradovima za novogodišnje praznike i da ne putuju kod rodbine u gradove gdje su rođeni.

Kina primjenjuje strogu politiku "nula kovida" prema kojoj vlasti zaključavaju rezidencijalne komplekse i čak cijele gradove kao što je Sijan kada se otkrije lokalno žaršte zaraze, u nastojanju da iskorijene epidemiju u zajednici.

Kina je u subotu prijavila 119 novoinficiranih korona virusom, od kojih je 65 domaćih slučajeva zaraze. Zemlja je prijavila 104.864 inficiranih od početka pandemije.

Bonus video: