Predsjednik Južne Koreje tokom posjete UAE potpisao sporazum o prodaji raketnog naoružanja

Šeik Mohamed je objavio fotografije sastanka i rekao da se UAE zalažu za "strateško ekonomsko partnerstvo'' sa Južnom Korejom, jednim od najvećih svjetskih uvoznika sirove nafte i finansijera energetskih projekata

5546 pregleda 1 komentar(a)
Mun Džae In, Foto: Reuters
Mun Džae In, Foto: Reuters

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In je juče, tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), postigao preliminarni sporazum vrijedan više milijardi dolara o prodaji raketa zemlja-vazduh Abu Dabiju i obećao dublju saradnju.

Poslije sastanka Mun Džae Ina sa premijerom UAE šeikom Mohamedom bin Rašidom Al Maktumom u Dubaiju, zemlje su potpisale memorandum o razumijevanju za kupovinu južnokorejskog odbrambenog raketnog sistema srednjeg dometa u vrijednosti od oko 3,5 milijardi dolara, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Nisu navedeni detalji sporazuma, niti je bilo komentara iz UAE. Ali tokom nedjeljnog sajma vazduhoplovstva u Dubaiju prošlog novembra, Ministarstvo odbrane Emirata je objavilo na Tviteru da planira da nabavi južnokorejski M-SAM, napredni sistem protivvazdušne odbrane koji presreće rakete na visini ispod 40 kilometara, rekavši da će to "predstavljaju kvalitativni dodatak mogućnostima nacionalne PVO".

Šeik Mohamed je objavio fotografije sastanka i rekao da se UAE zalažu za "strateško ekonomsko partnerstvo'' sa Južnom Korejom, jednim od najvećih svjetskih uvoznika sirove nafte i finansijera energetskih projekata.

Bonus video: