Ko je Malik Fejsal Akram, otmičar iz Teksasa

Brat ubijenog otmičara izdao saopštenje, koje je objavila islamska zajednica Blekburna

6961 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Četrdesetčetvorogodišnji Malik Fejsal Akram, napadač na sinagogu u Teksasu, rođen je u engleskom gradu Blekburnu. To su potvrdile i jedinice za borbu protiv terorizma sa sjeverozapada Engleske.

Nakon desetočasovne talačke krize u sinagogi u Teksasu, sva četiri taoca su oslobođena, a otmičar, kojeg su američke vlasti identifikovale kao Malika Fejsala Akrama, 44-godišnjeg britanskog državljanina, je ubijen.

Povodom smrti Malika Fejsala, koji je ubijen nakon što je i posljednji talac izašao iz sinagoge, njegov brat Gulbar izdao je saopštenje, koje je objavila islamska zajednica Blekburna.

U saopštenju se ističe da je brat napadača na sinagogu u Teksasu bio u kontaktu sa američkim Federalnim istražnim biroom i pokušao da posreduje, ali da "nije mogao ni na koji način da ga ubijedi da se preda", prenosi RTS.

"Mi, kao porodica, želimo da istaknemo da ne opravdavamo njegove postupke. Želimo da se od sveg srca i iskreno izvinimo svim žrtvama ovog nesrećnog incidenta. Želimo da istaknemo da je napad na svako ljudsko biće, bilo ono Jevrejin, hrišćanin ili musliman, za svaku osudu", kaže se u saopštenju Gulbara Akrama.

Porodica Malika Fejsala Akrama ističe da je on imao problema sa mentalnim zdravljem, što potvrđuju i ocjene pregovarača FBI-ja.

Policija saopštava da je Malik Fejsal Akram u Sjedinjene Države ušao prije oko dvije nedjelje, a da je prilikom napada na sinagogu "Bet Izrael" u teksaškom gradu Kolivilu tražio da razgovara sa Pakistankom Afijom Sidiki, čije je puštanje na slobodu tražio prilikom opsade.

Pakistanska neuronaučnica Afija Sidiki osuđena je na 86 godina zatvora zbog pokušaja ubistva američkog oficira dok je bila u zatvoru u Avganistanu.

Presuda protiv nje dovela je svojevremeno do masovnih protesta u Pakistanu.

Malik Fejsal Akram ju je prilikom opsade sinagoge nazvao sestrom.

Porodica Sidiki je, putem svog advokata, demantovala bilo kakvo srodstvo sa napadačem i osudila "gnusan" zločin Malika Fajsala Akrama.

Ovo nije prvi put da je neko iz Blekburna umiješan u terorizam.

Još 2015. godine tada četrnaestogodišnji dječak, čiji identitet nije objelodanjen zbog godina starosti, uhapšen je zbog umiješanosti u planiranje terorističkog napada u Australiji.

Bonus video: