Najmanje 22 osobe stradale u dva zemljotresa u Avganistanu, među stradalima i četvoro djece

Zemljotresi mogu prouzrokovati značajnu štetu u Avganistanu, gdje mnogi stanovi nisu tako stabilni ili dobro izgrađeni

6045 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 22 osobe stradale su u zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili zapadni dio Avganistana, saopštili su zvaničnici.

Prema podacima Geološkog društva SAD (USGS), zemljotresi magnitude 4,9 i 5,3 pogodili su sjeverozapadnu provinciju Badgis i izazvali rušenje kuća i zgrada.

Portparol je rekao agenciji AFP da je među onima koji su pronađeni mrtvi u ruševinama i četvoro djece. Dodaje se da je oštećeno više od 700 kuća.

Zemljotresi mogu prouzrokovati značajnu štetu u Avganistanu, gdje mnogi stanovi nisu tako stabilni ili dobro izgrađeni.

Prvi zemljotres dogodio se popodne, a drugi oko dva sata kasnije. Njegov uticaj se najviše osjetio u okruzima Kadi i Mugr.

BBC je izvijestio da je šef okruga Kadija Mohamed Saleh Purdil rekao da je u potresu srušeno nekoliko kuća i da su među stradalima žene i djeca.

On i drugi zvaničnici upozorili su da bi broj poginulih mogao da poraste dok se spasioci probijaju kroz ruševine u udaljenom regionu.

Badghis se na sjeverozapadu, graniči sa Turkmenistanom. Smatra se jednim od najnerazvijenijih i najsiromašnijih regiona Avganistana.

Osiromašeni Avganistan se i dalje bori sa velikim dugom i nedovoljnim zalihama, što je pogoršano nakon talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu.

Bonus video: