UN: U potresima na zapadu Avganistana nastradalo 26 osoba

Epicentar je bio na oko 50 kilometara od Kvala e Nava (Qala-e-Naw) u provinciji Bagdis. Ta provincija se nalazi na granici sa Turkmenistanom i jedna je od najnerazvijenijih i najsiromašnijih u Avganistanu

2363 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su danas novi bilans žrtava u dva zemljotresa na zapadu Avganistana, navodeći da je 26 osoba poginulo, a da je oko 800 kuća u tri sela sravnjeno sa zemljom.

Najmanje četiri osobe su povrijeđene, a prema podacima UN medju stradalima ima žena i dece.

U ruševinama i dalje traje potraga za nestalima.

Kuće koje su većim dijelom bile izgrađene od blata već su bile trošne zbog jakih kiša koje su ranije pogodile ovo područje.

Preživeli su noć proveli u skloništima, kod rođaka, a neki su ostali i u svojim urušenim kućama.

Američki geološki zavod saopštio je da je prvi potres magnitude 5,3 registrovan juče u 14.00 po lokalnom vremenu, a drugi jačine 4,9 oko 16.00.

Epicentar je bio na oko 50 kilometara od Kvala e Nava (Qala-e-Naw) u provinciji Bagdis. Ta provincija se nalazi na granici sa Turkmenistanom i jedna je od najnerazvijenijih i najsiromašnijih u Avganistanu.

Juče je saopšteno da je u zemljotresu poginulo najmanje 12 ljudi.

Talibani, koji su preuzeli vlast u zemlji prošle godine, pozvali su međunarodne organizacije da pruže pomoć uključujući šatore i druge osnovne potrebe za ugrožene.

Bonus video: