Blinken u srijedu u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je optužbe SAD da Moskva priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu

3742 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sjutra će posjetiti Ukrajinu, u vrijeme eskalacije tenzija između Vašingtona i Moskve zbog moguće ruske invazije na njenog susjeda, saopštio je Stejt department.

Blinken će se sastati sa Zelenskim i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom "kako bi potvrdio posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", naveo je danas Stejt department.

Američko ministarstvo spoljnih poslova navodi da Blinkenov put u Kijev dolazi posle "intenzivnih diplomatskih kontakata sa evropskim savjeznicima i partnerima o jedinstvenom pristupu prijetnji koju Rusija predstavlja za Ukrajinu".

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je na brzinu organizovano, poslije prošlonedeljnih diplomatskih razgovora Moskve i Zapada kojima nisu prevaziđena oštra neslaganja oko Ukrajine i drugih bezbjednosnih pitanja.

Ti sastanci su, kako se čini, čak povećali strahovanja od ruske invazije na Ukrajinu.

Bijela kuća je u petak saopštila da su američke obavještajne službe utvrdile da Rusija radi na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage kako bi tu situaciju iskoristila kao izgovor za invaziju na Ukrajinu. Rusija je oštro odbacila optužbe.

Iz Kijeva će Blinken otputovati u Berlin, gdje će sa šefovima diplomatija Njemačke, Velike Britanije i Francuske razmatrati mogući odgovor na eventualnu rusku vojnu akciju.

Stejt department navodi da su Blinkenova "putovanja i konsultacije dio diplomatskih napora sa ciljem deeskalacije tenzija izazvanih nagomilavanjem ruske vojske (blizu ukrajinske granice) i kontinuiranom agresijom na Ukrajinu".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je oštro odbacio optužbe SAD da Moskva priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu. On je ponovio da Rusija tokom ove nedjelje očekuje pismeni odgovor od SAD i NATO-a na zahtjev Moskve za obavezujućim garancijama da se alijansa neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, i da na tim teritorijama neće razmještati snage i oružje

Vašington i njegovi savjeznici odlučno su odbacili zahtjeve Moskve na prošlonedeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a, na kojima nije postignut napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija u blizini granice sa Ukrajinom rasporijedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagoveštava invaziju na tu zemlju.

Bonus video: