AL ŠABAB PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD

Mogadišu: Eksplozije, oružana borba u hotelu, broj mrtvih porastao na 23

Političari i drugi iz somalijske elite su česti gosti napadnutog hotela u Mogadišu. Policija kaže da smatra da je u hotelu zarobljeno više od 20 ljudi, među kojima ima državnih zvaničnika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2017. 21:28h

Policija Somalije je kasno večeras saopštila da i dalje traje oružana borba u jednom hotelu kod predsjedničke palate u centru glavnog grada Mogadišua, gdje su vojska i policija odgovorile na napad.

Ekstremistička grupa Al Šabab, odgovorna za najveći broj ubistava u Africi, preuzela je odgovornost za taj napad i navela da su njeni borci u hotelu.

Na tom mjestu su se prethodno danas dogodile tri eksplozije, a samo od prve - kako se večeras ispostavilo: kamionom-bombom, a ne automobilom sa eksplozivom - poginulo je 13 ljudi, a ranjeno 16, dok je ukupan broj mrtvih porastao na 23.

Policija je navela da su među poginulima jedna žena, troje djece, visoki policijski zvaničnik i bivši poslanik.

Političari i drugi iz somalijske elite su česti gosti napadnutog hotela u Mogadišu. Policija večeras kaže da smatra da je borbama u hotelu zarobljeno više od 20 ljudi, među kojima ima državnih zvaničnika.

Policajci kažu da je napad počeo tako što se kamion zaustavio ispred hotela, a vozač je tvrdio da se baš tu pokvario. Kamion je potom eksplodirao, a naoružani napadači su ubrzo provalili u hotel i savladali obezbjeđenje iako je ono od ranije znatno pojačano.

Prije dvije nedjelje kamion-bomba je u Mogadišu ubio 350 ljudi i ranio 400, što je najveći bombaški napad u istoriji Somalije.

Od tada predsjednik Somalije Mohamed Abdulahi Mohamed traži pomoć iz inostranstva za borbu protiv grupe Al Šabab. Snage Afričke unije u Somaliji već imaju 22.000 vojnika.

Galerija