Nastavljaju razgovori za smanjenje tenzija

Rusija optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi prijetnja SAD o mogućem isključenju Rusije iz globalnog bankarskog sistema mogla da podstakne "jastrebove" u Ukrajini da upotrebe silu radi povratka kontrole nad teritorijama na istoku zemlje

3404 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Rusija je danas optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini dok istovremeno okrivljuje Moskvu za planiranje invazije na tu zemlju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu "zavjesa za pripremanje njihovih provokacija velikih razmjera, uključujući one vojnog karaktera".

"One (provokacije) mogu da imaju krajnje tragične posljedice po regionalnu i globalnu bezbjednost", kazala je Zaharova.

Navela je da je Velika Britanija prethodnih dana vojnim avionima slala naoružanje Ukrajini, ocijenivši da Kijev zbog vojne pomoći Zapada misli da ima "odriješene ruke za vojnu operaciju u Donbasu", oblasti na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi prijetnja SAD o mogućem isključenju Rusije iz globalnog bankarskog sistema mogla da podstakne "jastrebove" u Ukrajini da upotrebe silu radi povratka kontrole nad teritorijama na istoku zemlje.

"To bi moglo da usadi lažne nade u usijane glave nekih predstavnika ukrajinskog rukovodstva koji bi mogli da odluče da obnove građanski rat u svojoj zemlji", kazao je Peskov novinarima.

Ukrajina je ove nedjelje saopštila da je od Velike Britanije dobila protivtenkovske projektile i odbacila tvrdnje Moskve da planira ofanzivu sa ciljem povratka kontrole nad oblastima na istoku.

Ukrajinska vlada, SAD i druge članice NATO-a izražavaju snažnu zabrinutost posljednjih nedjelja zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine. Rusko razmještanje oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice podstaklo je strahovanja Zapada da Moskva planira invaziju na susjednu zemlju.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je juče da misli da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio predsjednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju invazije platiti "visoku cijenu", u izgubljenim životima i mogućim isključenjem iz globalnog bankarskog sistema.

Moskva uporno negira da planira ofanzivu na Ukrajinu, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vježbe u blizini ruske granice.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahtjeve Moskve na prošlonedjeljnim pregovorima, ali su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama za izgradnju povjerenja.

U jeku tenzija, američki državni sekretar Entoni Blinken juče je posjetio Ukrajinu kako bi vlasti u Kijevu uvjerio da imaju podršku Zapada.

Blinken se danas u Berlinu sastao sa šefovima diplomatija Velike Britanije, Francuske i Njemačke, a glavna tema je Ukrajina i jedinstvo bloka protiv Rusije.

Šef američke diplomatije danas će se obratiti javnosti povodom ukrajinske krize, a sjutra će se u Ženevi sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.