Sirijska vlada odbacila izvještaj UN: Falsifikat, sačinjen u skladu sa instrukcijama SAD

78 pregleda 1 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 14:50h

Vlada Sirije kategorično je danas odbacila izvještaj inspektora UN nadležnih za utvrđivanje odgovornosti za upotrebu hemijskog oružja u Siriji da je sirijska vlast upotrijebila otrovni gas sarin u napadu u aprilu ove godine u kojem je stradalo više od 90 ljudi.

Sirijska vlada je označila izvještaj inspektora kao "falsifikat" navodeći da je sačinjen u skladu sa instrukcijama SAD u cilju vršenja dodatnog političkog pritiska na Siriju.

"Ovaj izvještaj, ali i onaj koji je prethodio predstavljaju falsifikovanje istine", navedeno je u saopštenju iz Damaska.

Stručnjaci UN prethodno su naveli u izvještaju o napadu na sirijski grad Kan Šeikun koji se dogodio u aprilu da su "sigurni" da je odgovoran Damask.

Zapadne zemlje optužile su vojsku sirijskog predsjednika Bašara al Asada za taj napad, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile hemikalije.

Kao odgovor na taj napad, američki predsjednik Donald Tramp odobrio je napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Šajrat.

Bonus video: