američki državni sekretar u pokušaju da nadomijesti bajdenovu izjavu

Blinken: SAD i saveznici će brzo i oštro reagovati ako Rusija pošalje vojne snage na Ukrajinu

Blinkenov komentar u Berlinu djeluje kao pokušaj da se razjasni pozicija SAD i NATO saveznika, nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden žestoko kritikovan zbog izjave da bi "mali upad" Rusije u Ukrajinu doveo do ne naročito snažnog odgovora

4271 pregleda 3 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas u Berlinu da će SAD i njihovi saveznici brzo i oštro odgovoriti ako Rusija pošalje vojne snage u Ukrajinu.

"Ako ruske vojne snage pređu ukrajinsku granicu i počine nove akte agresije protiv Ukrajine, usljediće brz, oštar, ujedinjen odgovor SAD i naših saveznika i partnera", rekao je Blinken novinarima.

Blinkenov komentar u Berlinu djeluje kao pokušaj da se razjasni pozicija SAD i NATO saveznika, nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden žestoko kritikovan zbog izjave da bi "mali upad" Rusije u Ukrajinu doveo do ne naročito snažnog odgovora.

Šef američke diplomatije se danas trudio da istakne jedinstvo SAD i njihovih partnera uoči moguće invazije Rusije na Ukrajinu. Ukazao je da su američke diplomate održale više od 100 sastanaka sa saveznicima poslednjih nedelja kako bi osigurale jedinstven glas i djelovanje kada je u pitanju Rusija.

"To jedinstvo nam daje snagu, snagu kojoj Rusija ne može da parira. Zato i gradimo dobrovoljne saveze i partnerstva. To je i razlog zašto Rusija bezobzirno nastoji da nas podijeli", naveo je Blinken.

Blinken se danas u Berlinu sastao sa šefovima diplomatija Velike Britanije, Francuske i Nemačke, sa ciljem da učvrsti jedinstvo zapadnog bloka protiv Rusije, usred strahovanja da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

On će se sjutra u Ženevi sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom zbog krize oko Ukrajine.

Rusija je razmjestila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, a američki predsjednik Džozef Bajden rekao je juče da misli da će Rusija napasti Ukrajinu. Bajden je upozorio predsjednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju invazije platiti "visoku cijenu", u izgubljenim životima i mogućim isključenjem iz globalnog bankarskog sistema.

Moskva uporno negira da planira ofanzivu na Ukrajinu, a danas je optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini, ukazujući da je Velika Britanija prethodnih dana vojnim avionima slala naoružanje Ukrajini.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je danas da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu "zavjesa za pripremanje njihovih provokacija velikih razmjera, uključujući one vojnog karaktera".

SAD i njihovi NATO saveznici suočavaju se sa teškim zadatkom u vezi sa ukrajinskom krizom.

Bajden je rekao da ne planira da šalje vojnike u slučaju ruske invazije, ali on bi mogao da se opredijeli za niz manje dramatičnih, ali ipak rizičnih vojnih opcija, uključujući podršku ukrajinskom otporu nakon invazije.

Obrazloženje za izbjegavanje direktnog američkog uključivanja u rat Rusije i Ukrajine je jednostavno. SAD nemaju ugovorne obaveze prema Ukrajini, a rat sa Rusijom predstavljao bi ogromnu kocku. Međutim, preslab odgovor takođe nosi odredjene rizike.