Izrael daje buster dozu vakcine maloj djeci u riziku od teškog oboljenja

"Čak i tokom talasa omikron vakcina data u posljednja tri mjeseca, dvije doze ili buster doza, obezbjeđuje poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanima ili onima kojima su vakcine zastarele", navedeno je u saopštenju ministarstva zdravlja Izraela

2924 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Izraela odlučilo je danas da se buster vakcina protiv kovida-19 daje djeci od pet do 11 godina koja su izložena riziku da teško obole.

Izraelski TV Kanal 12 javio da će ta grupa sa oko 1.000 djece prva primiti buster vakcine prije nego što se odobri šira imunizacija. Djeca će primati dječju dozu vakcine Fajzer.

Do sada su buster dozu primala samo djeca starija od jedanaest godina.

Odluka je donijeta pošto je sinoć objavljena studija koja pokazuje da djeca vakcinisana potiv koronavirusa zaražavaju sojem omikron upola manje nego njihovi nevakcinisani vršnjaci.

Studija je pokazala i da vakcina kod djece od pet do 11 godina pruža snažnu zaštitu od sojeva koronavirusa, naročito u prvih nekoliko mjeseci poslije imunizacije.

"Čak i tokom talasa omikron vakcina data u posljednja tri mjeseca, dvije doze ili buster doza, obezbjeđuje poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanima ili onima kojima su vakcine zastarele", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Hospitalizacija mladih je u proteklim danima duplirana sa 52 na 104, prenio je javni servis Kan.

Prema podacima ministarstva zdravlja oko dva odsto pacijenata u teškom ili kritičnom stanju su djeca od četiri godine i mlađa, dok su ranije oni činili jedan odsto te grupe pacijenata.

Nisu zabilježeni slučajevi teškog obolijevanja djece od pet do 11 godina, a malo starijih, od 12 do 15 godina, među teško oboljelima ima jedan odsto.

Od 388.000 aktivnih slučajeva infekcije u Izraelu, djece od pet do 11 godina je 53.000, a među njima 47.000 nevakcinisanih.

U grupi od 12 do 15 godina, međutim, vakcinisani su većina, 20.000 od ukupno 34.000 zaraženih.

Bonus video: