U Peruu zagađena 21 plaža od izlivanja nafte zbog vsokih talasa poslije erupcije kod Tonge

Peruanske vlasti navele su da je brod koji plovi pod italijanskom zastavom prosuo 6.000 barela nafte u Pacifik u subotu ispred rafinerije La Pampila

7096 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Peru je proglasio ekološku hitnu situaciju poslije objave da je 21 plaža na njegovoj pacifičkoj obali zagađena izlivanjem nafte kod rafinerije španske firme Repisol, poslije velikih talasa izazvanih erpucijom podvodnog vulkana kod ostrvske države Tonga.

Neuobičajeno visoki talasi koje vlasti pripisuju erupciji podvodnog vulkana kod Tonge izazvali su izlivanje nafte na pacifičkoj obali Perua dok je brod istovarivao naftu rafineriji La Pampila u subotu.

Peru izlivanje nafte
foto: Reuters

Predsjednik Pedro Kastiljo rekao je sinoć da će komitet biti formiran da predloži kako da se djeluje u krizi u skladu sa nacionalnom politikom o zaštiti životne okoline.

Premijerka Mirta Vaskez rekla je da je kompanija Repsol obećala da će objaviti plan čišćenja izlivene nafte, da će uključiti lokalne ribare na raščišćavanju plaža i isporučiti korpe sa hranom pogođenim porodicama.

Peru izlivanje nafte
foto: Reuters

Vaskez je rekla da će Ujedinjene nacije poslati tim stručnjaka da pomognu Peruu da raščisti izlivenu naftu. Sada je zabranjen odlazak na 21 zagađenu plažu iz zdravstvenih razloga.

Peru izlivanje nafte
foto: Reuters

Peruanske vlasti navele su da je brod koji plovi pod italijanskom zastavom prosuo 6.000 barela nafte u Pacifik u subotu ispred rafinerije La Pampila.

Posljednjih dana ekološki aktivisti prikupili su mrtve ili naftom pokrivene morske ptice.

Peru izlivanje nafte
foto: Reuters

Repsol je naveo da peruanske vlasti nisu dale upozorenje na cunami i da je brod istovarivao svoj teret za rafineriju kada su talasi udarili.

Dvije žene u Peruu su se udavile kada su ih odnijeli jaki talasi nastali poslije erupcije kod Tonge.

Bonus video: