portparol kremlja smatra da isporuke ne čine ništa da smanje tenzije

Baltičke zemlje šalju oružje Ukrajini uz odobrenje SAD

Ministri odbrane te tri države naveli su u zajedničkom saopštenju objavljenom kasno sinoć da su ujedinjeni u posvećenosti ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu naspram "nastavljene ruske agresije"

4011 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija planiraju da pošalju protivtenkovske i protivavionske rakete američke proizvodnje Ukrajini, u potezu koji su SAD danas u potpunosti podržale u vrijeme kada rastu tenzije između Kijeva i Rusije.

Ministri odbrane te tri države naveli su u zajedničkom saopštenju objavljenom kasno sinoć da su ujedinjeni u posvećenosti ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu naspram "nastavljene ruske agresije".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u tviter poruci da Vašington pozdravlja te tri NATO države i bivše sovjetske republike zbog njihove "dugoročne podrške Ukrajini".

"Ja sam sproveo i odobrio i u potpunosti odobravam transfer odbrambene opreme koje saveznici NATO, Estonija, Letonija i Litvanija obezbjeđuju Ukrajini da ojača svoju sposobnost da se brani protiv ruske neizazvane i neodgovorne agresije", napisao je Blinken u tviter poruci.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove nedjelje opisao je to što zapad isporučuje oružje Ukrajini kao izuzetno opasnim i rekao da te isporuke ne čine ništa da "smanje tenzije".

U Ukrajinu je sletio avion s pošiljkom od oko 90 tona američke vojne pomoći, saopštila je danas pres-služba ambasade SAD u Kijevu.

Prema saopštenju ministara baltičkih država Estonija će obezbijediti Džavelin antitenkovsko oružje dok će Letonija i Litvanija poslati stinger protivavionske rakete i drugu opremu da pojačaju odbrambene vojne sposobnosti Kijeva. Nije rečeno tačno kada će ta oprema biti poslata.

Estonija takođe traži od Njemačke odobrenje da Ukrajini pošalje haubice sovjetske prozvodnje koje su nekad pripadale Istočnoj Njemačkoj. Estonija je dobila to oružje od Finske, članice NATO, koja ih je kupila od Njemačke 1990-ih.

Njemačka vlada je juče saopštila da razmatra zahtjev Estonije da pošalje haubice Ukrajini ali nije navela kada će donijeti odluku. Berlin je naveo da planira da koordiniše to pitanje sa Finskom koja je dobila sličan zahtjev od Estonije za davanje odobrenja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da Njemačka ne pokazuje odgovarajuću podršku Ukrajini.

On je rekao da pitanje transfera oružja i izjave njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je bila skeptična oko isključenja Rusije iz globalnog sistema plaćanja Svift ne "odgovaraju nivou odnosa" dvije zemlje i sadašnjoj bezbjednosnoj situaciji.

Moskva je nagomilala desetine hiljada vojnika blizu rusko-ukrajinske granice izazivajući strahovanje o invaziji. Zapad je odbacio glavne zahtjeve Moskve a to je obećanje NATO da Ukrajina neće postati njen član i da neće biti raspoređeno oružje Alijanse blizu ruskih granica, kao i da će povući svoje snage iz centralne i istočne Evrope.