Četvrta doza štiti starije od 60 godina

Studija pokazala da vakcine, mada ne sprečavaju zarazu omikron sojem, suzbijaju teži oblik obolijevanja

17861 pregleda 53 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Četvrta doza vakcine protiv kovida data osobama starijim od 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijim na teške oblike bolesti u odnosu na osobe iz iste starosne grupe koje su tri puta vakcinisane, saopštilo je sinoć izraelsko ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je takođe saopštilo da četvrta vakcina, ili druga buster doza, utiče da stariji od 60 godina budu dvostruko otporniji na infekciju od onih u istoj starosnoj grupi koji su primili tri doze.

Preliminarna studija koju je objavio izraelski Šeba medicinski centar prošlog ponedjeljka utvrdila je da četvrta doza povećava broj antitijela na još veći nivo od treće, ali “vjerovatno” ne u tolikoj mjeri da potpuno spriječi infekciju ultrazaraznim omikron sojem koronavirusa.

Rojters podsjeća da je Izrael počeo da nudi četvrtu dozu vakcine proizvođača Fajzer/BioNtek osobama starijim od 60 godina ranije ovog mjeseca kada je omikron počeo da se širi u toj zemlji.

Ministarstvo je juče saopštilo da je studija koju su sproveli sa nekoliko velikih izraeleskih univerziteta i Šeba centrom rađena poređenjem 400.000 ljudi starijih od 60 godina, koji su primili četvrtu dozu, sa 600.000 osoba iz iste starosne grupe kojima je prije više od četiri mjeseca data treća doza vakcine.

Kao i u drugim djelovima svijeta i u Izraelu je broj zaraženih od kovida-19 naglo porastao zbog širenja omikron soja, međutim u toj zemlji, kako prenosi britanska agencija, do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od omikron soja.

Bonus video: