Matis: Svaku upotrebu nuklearnog oružja očekuje masivan vojni odgovor

Matis, koji je u posjeti Južnoj Koreji, tvrdi da je diplomatija i dalje "prioritetni kurs", istakavši da su američke diplomate "najefikasnije kada ih podržavaju kredibilne vojne snage"
2 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2017. 08:06h

Američki državni sekretar Džejms Matis upozorio je Sjevernu Koreju na "masivan vojni odgovor", na bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja.

Matis, koji je u posjeti Južnoj Koreji, tvrdi da je diplomatija i dalje "prioritetni kurs", istakavši da su američke diplomate "najefikasnije kada ih podržavaju kredibilne vojne snage", prenosi AFP.

"Nemojte da pogriješite - svaki napad na SAD ili američke saveznike biće odbranjen. Svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje naići će na masivan vojni odgovor, efikasan i obiman", rekao je Matis na konferenciji za novinare sa južnokorejskim državnim sekretarom Song Jang moom.

Kako se navodi, Matis nije precizirao na koji je tip nuklearnog oružja mislio kada je spominjao vojni odgovor, ali je pozvao Pjongjang da "nema iluzije", navodeći da je Sjeverna Koreja "vojno nadmašena" od strane SAD i Južne Koreje.

Matis je Južnu Koreju posjetio uoči prve posjete Donalda Trampa Južnoj Koreji narednog mjeseca, a u okviru azijske turneje koja uključuje Japan, Kinu, Vijetnam i Filipine.

Prethodnih mjeseci Pjongjang je uzbunio svijet izvođenjem šest nuklearnih proba i lansiranjem raketa sposobnih da dosegnu do SAD, dok su američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski vladar Kim Džong un razmijenili prijetnje ratom i lične uvrede.

Bonus video: