Bez promjene modela finansiranja SZO osuđena na propast

U trenutku kada je podrška SAD upitna, Gebrejsus hvali Njemačku kao najvećeg donatora UN zdravstvene agencije

9783 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Šef Svjetske zdravstvene organizacije kazao je juče da je Njemačka postala najveći donator te organizacije i da je u tom pogledu nadmašila Vašington, koji je godinama bio najveći donator ove UN agencije.

Ovi podaci iznijeti su u trenutku kada izvršni odbor SZO počinje sedmodnevno zasjedanje na kojem će se razmatrati predlog da zdravstvena agencija UN postane nezavisnija u finansijskom smislu čemu se opiru SAD, što podstiče sumnje u dugoročnu podršku administracije Džoa Bajdena.

”Kao što svi znate, Njemačka je važan prijatelj i dugogodišnji partner SZO i sada je zapravo i najveći donator SZO”, kazao je generalni direktor Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare zajedno sa njemačkom ministarkom za razvoj Svenjom Šulci.

Njemačka ove godine predsjedava Grupom sedam velikih ekonomija, a Šulci je kazala da je njen najveći prioritet okončanje pandemije kovida-19. Ona je pozvala na “masovno ubrzanje prave globalne kampanje vakcinacije”.

Tedros je pohvalio posvećenost Njemačke procesu raspodjele vakcina kao i njenom “vizionarskom pristupu, koji je ukorijenjen u partnerstvu, solidarnosti i multilateralizmu”.

Njemačka je među 28 država koje podržavaju Tedrosovu kandidaturu za drugi mandat na čelu zdravstvene agencije UN o kojoj će se odlučivati u maju.

Obraćajući se odboru SZO, Tedros je pozvao na “promjenu paradigme” u finansiranju SZO.

”Dozvolite mi da to kažem jednostavno: ukoliko se sadašnji model finansiranja nastavi, SZO je osuđena na propast”, kazao je on.

U predlogu koji je objavila radna grupa SZO o održivom finansiraju poziva se da se obavezni doprinosi članica postepeno povećaju do 2028. godine kako bi iznosili polovinu od dvije milijarde dolara osnovnog budžeta agencije, sa sadašnjih manje od 20 procenata.

Bonus video: