odgovor na raspoređivanje ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom

Više od 8.000 vojnika SAD u pripravnosti, NATO jača snage u istočnoj Evropi

"Pozdravljam odluku članica da pošalju dodatne snage u okviru NATO-a. Alijansa će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da zaštiti i odbrani svoje saveznike, uključujući i one na istoku", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

6854 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

NATO će ojačati svoje snage u istočnoj Evropi slanjem dodatnih borbenih aviona i brodova, kao odgovor na raspoređivanje ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, dok je više od 8.000 američkih vojnika u pripravnosti za raspoređivanje u Evropi.

Taj potez je dodatni signal da se Zapad priprema na invaziju Rusije na Ukrajinu, iako Moskva to negira, prenio je večeras Glas Amerike pisanje svjetskih agencija.

"Pozdravljam odluku članica da pošalju dodatne snage u okviru NATO-a. Alijansa će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da zaštiti i odbrani svoje saveznike, uključujući i one na istoku", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je, kasnije, na konferenciji za novinare rekao da bi pojačano prisustvo NATO-a moglo da obuhvati raspoređivanje dodatnih borbenih jedinica alijanse na jugoistoku.

NATO do sada ima oko 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj, uz tenkove, vazdušnu odbranu i jedinice za obavještajne aktivnosti i nadzor.

Američka vojska saopštila je sa svoje strane da je do 8.500 vojnika u pripravnosti za raspoređivanje u Evropi, potencijalno u veoma kratkom roku, ako bi NATO aktivirao snage za brzi odgovor.

Portparol Pentagona Džon Kirbi naglasio je da još nije donesena odluka o tome da li će te snage biti raspoređene, i da će to biti odvojeno od razmještanja američkih snaga unutar Evrope na istočne granice NATO-a.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da SAD razrađuju vojne planove za sve scenarije u ukrajinskoj krizi i da "nikada nisu isključile" opciju pružanja pomoći zemljama na istočnoj granici "u susret bilo kojoj invaziji Rusije na Ukrajinu".

Danska, Španija, Francuska i Holandija planiraju ili razmatraju slanje vojnika, aviona ili brodova u istočnu Evropu, saopštio je NATO.