Kanada povlači porodice diplomatskog osoblja iz Kijeva

"Odlučili smo da privremeno povučemo djecu zaposlenih u kanadskoj ambasadi mlađu od 18 godina, kao i druge članove njihovih porodica", saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova

3148 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuttertsock
Foto: Shuttertsock

Kanadske vlasti saopštile su danas da povlače porodice svojih diplomata u Kijevu zbog "raspoređivanja ruske vojske" na granici sa Ukrajinom, a sličnu odluku nedavno su donijele SAD i Velika Britanija.

"Odlučili smo da privremeno povučemo djecu zaposlenih u kanadskoj ambasadi mlađu od 18 godina, kao i druge članove njihovih porodica", saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kanadske vlasti kao razlog navode "trenutno rusko vojno raspoređivanje i destabilizujuće aktivnosti u Ukrajini i oko te zemlje".

Američke vlasti u nedjelju su saopštile da povlače određen broj diplomata sa porodicama, a sličnu odluku su u ponedeljak donijele i britanske vlasti.

Ukrajinske vlasti su sa svoje strane takvu odluku ocijenile preuranjenom i pretjeranom.

Rusija je poslednjih mjeseci rasporijedila desetine hiljada vojnika na granice Ukrajine, izazivajući strah od invazije. Iako Moskva negira bilo kakav takav projekat, Kremlj insistira na pisanim garancijama za svoju bezbjednost, uključujući obećanje da Kijev neće ući u NATO.

Ruske oružane snage pokrenule su danas novu seriju manevara u blizini Ukrajine i na pripojenom crnomorskom poluostrvu Krim. U tim vježbama učestvuje oko 6.000 ljudi, borbenih aviona i bombardera.

Bonus video: