Si Đinping: Kina je za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću sa zemljama Centralne Azije

On je u govoru istakao da "bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja i bez obzira na to kako se Kina bude razvijala u budućnosti, ona će uvijek biti pouzdan i dobar susjed, dobar partner, dobar prijatelj i dobar brat zemalja Centralne Azije"

3191 pregleda 1 komentar(a)
Video samit povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i pet zemalja Centralne Azije, Foto: Screenshot/Youtube
Video samit povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i pet zemalja Centralne Azije, Foto: Screenshot/Youtube

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas u Pekingu da se Kina zalaže za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću sa zemljama Centralne Azije, prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

Si je danas predsjedavao video samitom povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i pet zemalja Centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan).

On je u govoru istakao da "bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja i bez obzira na to kako se Kina bude razvijala u budućnosti, ona će uvijek biti pouzdan i dobar susjed, dobar partner, dobar prijatelj i dobar brat zemalja Centralne Azije".

"Kineska strana čvrsto podržava različite zemlje Centralne Azije da slijede razvojni put koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima, čvrsto podržava različite zemlje u očuvanju njihovog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, te čvrsto podržava razne zemlje u njihovoj potrazi za nacionalnim podmlađivanjem i jedinstvom i samousavršavanjem, kao što i čvrsto podržava razne zemlje u igranju većih uloga na međunarodnoj sceni", rekao je.

Si Đinping je naglasio da uspješan kodeks tridesetogodišnje saradnje Kine i pet zemalja Centralne Azije leži u međusobnom poštovanju, dobrosusjedstvu i prijateljstvu, solidarnosti, uzajamnoj koristi i "vin-vin" saradnji.

Ta četiri principa su, dodao je, dragocjeno iskustvo i zajedničko bogatstvo stečeno na osnovu saradnje i politička garancija za stabilan i dugoročan razvoj odnosa Kine i zemalja Centralne Azije, ali takođe i izvor snage za prijateljsku razmjenu između Kine i zemalja Centralne Azije, kako u prošlosti, tako i u budućnosti.

Lideri svih pet zemalja Centralne Azije naveli su da sa nestrpljenjem očekuju prisustvo na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedeće nedjelje.

Oni su izrazili uvjerenje da će Kina prebroditi poteškoće vezane za epidemiju i da će uspješno održati Zimske olimpijske igre prema unaprijed određenom planu, što će sigurno donijeti više samopouzdanja i nade svijetu, dodaje CMG.

Bonus video: