Meksički novinari pokreću proteste u 28 gradova: Prestati sa nekažnjavanjem ubijanja novinara

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000. i prošle godine ubijeno je 145 novinara, objavila je nevladina grupa Članak 19

3893 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Meksički novinari pokreću proteste u 28 gradova širom zemlje kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara i zatražili da se prestane sa nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega.

Protesti su organizovani nakon ubistva novinarke Lurdes Maldonado, koje se dogodilo u nedjelju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000. i prošle godine ubijeno je 145 novinara, objavila je nevladina grupa Članak 19.

Oni su poručili da je hitno potrebno da država i savjezne vlasti spriječe napade, zaštite novinare i sa dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija.

Ubistvo Maldonado u gradu Tihuani, na sjeveru zemlje u blizini granice, gdje je godinama radila kao novinarka, uslijedilo je nakon prethodnih ubistava još dva meksička novinara koja su se dogodila ovog mjeseca.

Predsjednik Meksika Lopez Obrador rekao je da će vlada ispitati i raščistiti taj zločin kako bi se spriječila dalja ubistva novinara.

Njegovi kritičari tvrde da je propustio da ispuni obećanja o smanjenju nasilja i nekažnjavanja, kao i o borbi protiv duboko ukorijenjenog organizovanog kriminala.

Evropska unija izrazila je zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezanih sa ubistvima novinara.

Brisel je ponovo pozvao Meksiko da uradi sve što može kako bi zaštitio novinare.

Bonus video: