Predsjedavajući Jad Vašema: Suočavamo se sa iskrivljavanjem i trivijalizacijom holokausta

Kako je naveo, danas ni jedan ozbiljan lider neke zemlje osim Irana i još poneke države, ni jedan ozbiljan intelektualac ili novinar ne bi izjavio da se holokaust nije dogodio, da nisu postojale gasne komore u Aušvicu i da milioni Jevreja nisu ubijeni u Evropi tokom Drugog svjetskog rata

4365 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Dani Dajan, Foto: Reuters
Dani Dajan, Foto: Reuters

Predsjedavajući Memorijalnog centra holokausta Jad Vašem u Jerusalimu Dani Dajan izjavio je danas da je dobra vijest što je poricanje Holokausta postalo marginalno, a da je loša vijest iskrivljavanje i trivijalizacija tog fenomena.

Na virtuelnom brifingu za novinare Dajan je uoči sjutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta rekao da nije uvijek tako bilo, posebno sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kako je naveo, danas ni jedan ozbiljan lider neke zemlje osim Irana i još poneke države, ni jedan ozbiljan intelektualac ili novinar ne bi izjavio da se holokaust nije dogodio, da nisu postojale gasne komore u Aušvicu i da milioni Jevreja nisu ubijeni u Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Razlog za to jesu aktivnosti mnogih organizacija, kao što je Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust, rad Jad Vašema i mnogih diplomata u svijetu, ne samo izraelskih.

Međunarodni dan holokausta ustanovljen je rezolucijom UN 2005. godine i odlučeno je da se obilježava 27. januara, kada su se "otvorila vrata pakla", sovjetska armija je oslobodila logor Aušvic-Birkenau.

Holokaust se i dalje poriče na društvenim mrežama, ali se na njima "ionako može naći baš sve što nema neku posebnu važnost", rekao je Dajan, objasnivši da je "loša vijest da se suočavamo sa veoma ozbiljnom kombinacijom ne manje opasnih aktivnosti, iskrivljavanjem i trivijalizacijom holokausta".

Snaga iskrivljavanja holokausta je u činjenici da je veoma dobro finansirano, a razlog je da novac stiže od vlada pojedinih država, ili vrlo snažnih društvenih i političkih grupa.

"Postoji više varijanti iskriljivavanja holokausta, a one dolaze iz zemalja koje prihvataju da se holokaust dogodio, da su Jevreji masakrirani od strane nacističke Njemačke, ali se tvrdi da je čitavo stanovništvo tih zemalja pomagalo Jevrejima", rekao je Dajan, dodavši da te zemlje sebe proglašavaju za žrtve.

Po njegovoj ocjeni, međutim, u svim evropskim državama koje su bile okupirane od strane nacističke Njemačke postojali su kolaboracionisti.

"Moramo biti veoma pažljivi da ne dozvolimo zamagljivanje činjenica", rekao je predsjedavajući Jad Vašema i naveo da je druga varijanta iskrivljavanja tvrdnja da se nije radilo samo o genocidu nad jevrejskim narodom, već nad građanima određenih zemalja.

Nedavno je u jednoj bivšoj republici Sovjetskog Saveza donijet zakon koji govori o genocidu nad svim građanima.

Radi se o Bjelorusiji, rekao je Dajan, navodeći da su u toj zemlji mnogi ubijeni, ali da se nije radilo o genocidu na bjeloruskim narodom, kao što se dogodilo sa Jevrejima.

Govoreći o trivijalizaciji holokausta predsjedavajući Jad Vašema je rekao da primjera za to ima u mnogim zemljama, uključujuči Izrael, naročito sada u vrijeme pandemije kovida-19, kada se zelena propusnica upoređuje sa žutom jevrejskom zvijezdom, obaveza vakcinisanja sa Nirnberškim zakonima, a poznati TV komentator upoređuje dr Entonija Faučija sa Jozefom Mengeleom.

Dajan je podsjetio da u mnogim državama postoje arhive sa dokumentima o holokaustu i pozvao da se otvore i omogući slobodan i neograničen pristup za istraživanja, ocijenivši da je to veoma važno jer živimo u vremenu kada će i poslednji svjedoci holokausta nestati.

"Ponekad zaboravljamo da šest miliona ubijenih Jevreja nije ostavilo iza sebe svjedočenja i zato je istraživanje arhiva veoma važno", zaključio je Dajan, najavivši da će Jad Vašem nastaviti za to da se zalaže.

Bonus video: