Bez ustupaka na zahtjeve Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozivaju Rusiju na nastavak diplomatskih napora, ali naglasili da ostaju pri svojim suštinskim principima

12098 pregleda 7 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: REUTERS
Entoni Blinken, Foto: REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je da Sjedinjene Države nijesu napravile ustupke povodom glavnih ruskih zahtjeva oko Ukrajine i NATO-a u pisanom odgovoru koji je danas dostavljen Moskvi.

Moskva je tražila da se NATO obaveže da se neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike i da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama. Današnji američki odgovor Rusiji jasno ukazuje da SAD ostaju pri svojim principima, rekao je Blinken. "Nema promjene, neće biti promjene", naveo je šef američke diplomatije. „Naši odgovori su u potpunosti koordinisani sa Ukrajinom i našem evropskim partnerima i saveznicima”, kazao je Blinken. Međutim, on je istakao da „neće javno objaviti sadržaj dokumenta”.

Kazao je da dokument sadrži „principijelnu i pragmatičnu procjenu pitanja koje je Moskva pokrenula” i dodao da je „naznačen ozbiljan diplomatski pravac naprijed, ukoliko Rusija odluči da krene tim putem”. Blinken je takođe kazao da u narednim danima očekuje razgovor o dokumentu sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

Blinken je kazao da američki odgovor na ruske zahtjeve pokazuje da je Vašington otvoren za dijalog i da preferira diplomatiju, ali da je na Rusiji da odluči kako će reagovati. On je upozorio da su SAD spremne za svaku varijantu.

„Staviti sve na papir je dobar način da budemo što je najviše moguće precizni, da Rusi razumiju naše pozicije, naše ideje, što je jasnije moguće. Sada, dokument je kod njih i lopta je u njihovom dvorištu”, kazao je on.

I NATO je danas dostavio pisani odgovor na drugi set zahtjeva koji je Rusija uputila alijansi.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: REUTERS

NATO odgovor je predat „uporedo sa odgovorom SAD”, kazao je u Briselu generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

„Jasno smo stavili do znanja da nećemo praviti kompromise oko nekih suštinskih principa. Ovdje se radi o poštovanju prava država da biraju svoj put”

On je, na konferenciji za novinare, pozvao na uspostavljanje diplomatskih kanala između vojnog saveza i Rusije, kao i na obnovu ruskog diplomatskog predstavništva u NATO-u u Briselu i ponovo otvaranje NATO kancelarije u Moskvi, koju je Rusija zatvorila.

Stoltenberg je kazao da su NATO saveznice spremne da saslušaju sve zahtjeve Kremlja, ali je naglasio da i Zapad ima svoje zahtjeve. Pozvao je Rusiju da povuče vojne snage iz Gruzije, Moldavije i Ukrajine, za koje je kazao da su u tim zemljama raspoređene „bez odobrenja”. Takođe je pozvao na puno poštovanje međunarodnih konvencija o biološkom i hemijskom oružju.

Po pitanju eventualnog članstva Ukrajine, Stoltenberg je kazao u alijansi nema spremnosti da ustuknu pred zahtjevom Rusije. „Jasno smo stavili do znanja da nećemo praviti kompromise oko nekih suštinskih principa”, kazao je on. „Ovdje se radi o poštovanju prava država da biraju svoj put”.

Pismeni odgovori SAD i NATO-a Rusiji su sa nestrpljenjem iščekivani, mada se znalo da njihov sadržaj neće biti iznenađujući, navodi portal "Politko".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da su SAD dostavile pismeni odgovor na zahtjeve Kremlja. Mediji su prenijeli da je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven predao odgovor zamjeniku ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandru Grušku. Gruško je odgovarajući na pitanje Interfaks agencije koliko će Rusiji biti potrebno vremena da analizira odgovor NATO-a rekao: Pročitaćemo ga. Proučiti. Partneri su proučavali naš projekat skoro mjesec i po dana”.

Bonus video: