Erdogan najavio posjetu predsjednika Izraela Turskoj u februaru

Odnosi između dvije zemlje, nekad bliske saveznice, pogoršali su se otkako je na vlasti Erdogan koji oštro kritikuje izraelsku politiku prema Palestincima

3746 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će njegov izraelski kolega Isak Hercog, kako se očekuje, u februaru posjetiti Tursku u vrijeme kada dvije zemlje nastoje da poboljšaju odnose.

U intervjuu za privatnu NTV Erdogan je kasno sinoć rekao da bi Hercog mogao da dođe u posjetu u prvoj polovini februara.

"Sa tom posjetom počeće nova era u izraelsko turskim odnosima", najavio je Erdogan.

Odnosi između dvije zemlje, nekad bliske saveznice, pogoršali su se otkako je na vlasti Erdogan koji oštro kritikuje izraelsku politiku prema Palestincima.

One su povukle svoje ambasadore 2010. godine, kada su izraelske snage zaustavile brodove sa humanitarnom pomoći Palestincima u Gazi jer su probili izraelsku blokadu.

U sukobu koji je tada izbio poginulo je devet turskih aktivista.

Odnosi su ponovo pogoršani 2018. kada je Turska zbog preseljenja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim ponovo opozvala svog ambasadora iz Izraela, što je navelo Izrael da opozove svog izaslanika.

Turski i izraelski predsjednik su razgovarali telefonom otkako je Hercog postao šef države.

Erdogan je takođe razgovarao sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom poslije oslobađanja izraelskog para uhapšenog u Istanbulu zbog sumnje na špijunažu.

Turska sada pokušava ne samo da poboljša odnose s Izraelom, već i da okonča međunarodnu izolaciju normalizovanjem odnosa sa nekoliko zemalja u regionu, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Erdogan je najavio da će 14. februara posjetiti Emirate.

Bonus video: