eu nabavlja trećinu zaliha gasa iz rusije

Australija nudi prirodni gas Evropi u vrijeme rasta rusko-ukrajinskih tenzija

Uz rast tenzija između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla da smanji količine ili potpuno zatvori isporuke gasa Evropi, piše Glas Amerike

4457 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Australija je u vrijeme rasta tenzija oko Ukrajine ponudila da obezbijedi dodatne količine tečnog prirodnog gasa za Evropu, ukoliko Rusija odluči da prekine snabdijevanje energentima.

Uz rast tenzija između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla da smanji količine ili potpuno zatvori isporuke gasa Evropi, piše Glas Amerike.

Evropskoj uniji već nedostaje gas nakon što je ublažavanje ograničenja kovida-19 postavilo velike zahtjeve za iscrpljene zalihe.

Oko trećine potrebnih zaliha gasa EU nabavlja iz Rusije i možda će joj trebati alternativni izvori jer strahovi od ruske invazije na Ukrajinu eskaliraju.

Australija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa (LNG) i spremna je da poveća svoj izvoz u evropske zemlje.

Ministar trgovine Dan Tehan naveo je danas u saopštenju da je Australija "spremna da podrži svoje prijatelje i saveznike u trenutnom izazovnom i složenom, geostrateškom okruženju".

Toni Vud, direktor programa za energetiku u Gratan institutu, australijskoj istraživačkoj organizaciji, rekao je za Australian brodkasting korp da je Australija u dobroj poziciji da pomogne.

"Australija, SAD i Katar zajedno isporučuju oko 50 odsto svjetske količine brodovima isporučenog prirodnog gasa, dok je ono što Rusija obezbjeđuje, očigledno, putem gasovoda", rekao je on.

Ruski izvoz gasa u Evropu uglavnom se pumpa kroz gasovode koji prolaze kroz Ukrajinu ili druge istočnoevropske zemlje.

Moskva je insistirala da je ukrajinski sistem oronuo i optužila svog susjeda za krađu gasa.

Analitičari kažu da bi Rusija mogla da koristi tenzije oko Ukrajine da promoviše svoj plan za novi gasovod do Njemačke koji zaobilazi Poljsku i Ukrajinu.

Australijska vlada je takođe pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu, pošto se ruska vojska okuplja na granici i opasnost od invazije raste.

Vlada je procijenila da u Ukrajini ima oko 1.400 Australijanaca.