Hakerski napad na iransku televiziju, deset sekundi poziva na ubistvo Hamneija

Ovakav incident nije se dogodio godinama, a vjeruje se da televiziju kontrolišu pripadnici obavještajne agencije Irana i Revolucionarne garde

7676 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slike disidenata u egzilu iz pokreta Narodni mudžahedini Irana prikazane su na kanalima iranske državne televizije koja je incident okarakterisala kao hakerski napad.

U programu je u 15.00 po lokalnom vremenu iznenada emitovana slika Masuda Radžavija i njegove supruge Marjam, a muški glas je izgovorio „Pozdrav Radžaviju, smrt (vrhovnom vođi Irana ajatolahu Ali) Hamneiju“.

Zatim je preko slika pušten Radžavijev govor. On se nije pojavio u javnosti više od dvije decenije i vjeruje se da je mrtav, a pokret vodi Marjam, prenosi N1.

Narodni mudžahedini Irana, čiji članovi se sada uglavnom nalaze u Albaniji, nisu se oglasili ovim povodom.

Ovakav incident nije se dogodio godinama, a vjeruje se da televiziju kontrolišu pripadnici obavještajne agencije Irana i Revolucionarne garde.

Iranska televizija je saopštila da se dogodio hakerski napad i da je istraga u toku.

Pokret je osnovan kao socijalistička organizacija protiv vladavine šaha Mohamada Reza Pahlavija.

Izvršili su više atentata i bombaških napada u Iranu.

Kasnije su prebjegli u Irak i podržali Sadama Huseina u ratu protiv Irana osamdesetih godina prošlog vijeka. Zbog toga su izgubili podršku mnogih u Iranu iako i dalje održavaju mrežu u toj zemlji.

Bonus video: