SAD traže sjednicu Savjeta bezbjednosti, apeluju i da Peking utiče na Moskvu

Vašington i saveznici strahuju da Rusija planira invaziju Ukrajine, što Rusija demantuje, navodeći da nema ratoborne namjere

5465 pregleda 4 komentar(a)
Savjet bezbjednosti (ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet bezbjednosti (ilustracija), Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su saopštile da su zatražile za ponedjeljak održavanje javne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o krizi oko Ukrajine zbog prijetnje koju Rusija vrši na međunarodni mir i bezbjednost.

"Više od 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je na ukrajinskoj granici i Rusija primjenjuje druge činove destabilizacije prema Ukrajini što predstavlja jasnu prijetnju za međunarodni mir i bezbjednost i Povelji UN", rekla je u saopštenju američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild.

SAD i saveznici strahuju da Rusija planira invaziju Ukrajine, što Rusija demantuje, navodeći da nema ratoborne namjere. Rusija, međutim, traži bezbjednosne garancije od SAD i NATO, i da Ukrajina ne postane članica Alijanse.

Vašington apeluje i da zvanični Peking iskoristi svoj uticaj na Moskvu.

"Pozivamo Peking da upotrijebi svoj uticaj na Moskvu da je natjera na diplomatiju, jer ako ima sukoba u Ukrajini to nije dobro ni za Kinu", rekla je zamjenica državnog sekretara SAD Nuland novinarima. Ona je dodala da bi tako nešto imalo veliki uticaj na svjetsku ekonomiju u na energetski sektor, prenosi N1.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.

SAD su takođe uvjerene da sporni gasovod Sjeverni tok dva, koji povezuje Rusiju i Njemačku, neće biti pušten u rad ako Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Nastavljamo vrlo snažne i jasne razgovore sa našim njemačkim saveznicima i hoću da budem jasna sa vama danas, ako Rusija zauzme Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok dva neće ići dalje", rekla je Nuland novinarima.

Na osnovu kompromisa postignutog prošlog ljeta sa Vašingtonom oko gasovoda koji Amerikanci nisu htjeli ali koji je završen, Berlin je naveo da će budućnost tog gasovoda biti na stolu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. Ali njemačka vlada nije išla toliko daleko da jasno potvrdi da gasovod neće biti pušten u rad.

Bonus video: