kim posjetio fabriku oružja

Sjeverna Koreja izvela još dva testa raketnog sistema

Unaprijeđeni raketni sistem velikog dometa testiran je u utorak, a u četvrtak je održan još jedan test kako bi se potvrdila snaga konvencionalne bojeve glave taktički navođenog projektila

4404 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja je ove nedjelje testirala osvježeni raketni sistem velikog dometa i konvencionalne bojeve glave na taktički navođenim projektilima "zemlja - zemlja", saopštila je u petak sjevernokorejska državna agencija (KCNA), a prenosi Rojters.

Unaprijeđeni raketni sistem velikog dometa testiran je u utorak, a u četvrtak je održan još jedan test kako bi se potvrdila snaga konvencionalne bojeve glave taktički navođenog projektila, objavila je agencija.

Istovremeno je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un posjetio fabriku oružja koja proizvodi „veliki oružani sistem“, stoji u vesti KCNA.

Tom prilikom, Kim je pohvalio fabriku koja ima "vrlo važnu poziciju i dužnost" u modernizaciji sjevernokorejskih vojnih snaga i sprovođenju razvoja nacionalne obrambene strategije.

Kim Džong Un
foto: Reuters

Oba izvještaja su stigla dan nakon što je južnokorejski Združeni štab objavio da su uočena lansiranja dva balistička projektila kraćeg dometa, što je izazvalo osudu od strane Sjedinjenih Američkih Država, jer se radilo o šestom testu izvedenom u januaru.

Združeni štab je takođe objavio da je Sjeverna Koreja u utorak ispalila dva projektila u more sa svoje istočne obale, piše Hina.

Iz Sjeverne Koreje su ovog mjeseca poručili da će pojačati svoju odbranu od Sjedinjenih Država te da razmatraju s nastavkom "svih privremeno prekinutih aktivnosti", što se navodno odnosi na samonametnuti moratorijum na ispitivanje nuklearnog oružja i projektila velikog dometa.