Australija ulaže 630 miliona eura u spasavanje Velikog koralnog grebena

Više od polovine navedenog iznosa biće tokom devet godina uloženo u sanaciju erozije zemljišta duž sjeveroistočne obale Australije, poboljšanje stanja zemljišta i smanjenje oticanja hranljivih materija i pesticida u okean

11178 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Australije je danas najavila da će potrošiti još milijardu australijskih dolara (oko 630 miliona eura) na poboljšanje stanja Velikog koralnog grebena, nakon što je spriječila da se nađe na listi ugrožene svjetske baštine.

Kritičari vlade tvrde da je investicija pokušaj konzervativne koalicije da popravi rejting uoči parlamentarnih izbora, dok ništa ne radi na uklanjanju najveće prijetnje koralima, porasta temperature okeana.

Više od polovine navedenog iznosa biće tokom devet godina uloženo u sanaciju erozije zemljišta duž sjeveroistočne obale Australije, poboljšanje stanja zemljišta i smanjenje oticanja hranljivih materija i pesticida u okean.

Dio novca će biti dodijeljen agenciji koja upravlja Velikim koralnim grebenom, sa ciljem smanjenja prijetnji od bodljikave morske zvijezde i sprečavanja ilegalnog ribolova.

Jedan dio novca namijenjen je za istraživanje načina povećanja otpornosti grebena.

Australija je u julu prošle godine uspjela da spriječi Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) da umanji status Velikog koralnog grebena i označi ga ugroženim zbog štete izazvane klimatskim promjenama.

Dvije trećine Velikog koralnog grebena oštećeno je jer su izrazito visoke temperature okeana 2016, 2017. i 2020. godine dovele do takozvanog izbjeljivanja korala, stanja u kojem su znatno podložniji bolestima i uginuću.

Unesko je zatražio od vlade Australije da do utorka pruži više informacija o tome šta preduzima na zaštiti korala. Vlada je danas saopštila da će poslati odgovor u tom roku.