Koronavirusu zvanično odolijevaju još samo četiri zemlje

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Severna Koreja

3619 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koronavirus još nije potvrđen u svega četiri od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev na Antarktiku.

Posljednja zemlja u kojoj je registrovan kovid-19 je pacifičko ostrvo Kiribati, jedno od najizolovanijih na planeti, udaljeno oko 4.800 kilometara od Australije, prenosi N1.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Severna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena opakim virusom. Ipak, te sumnje niijesu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svjetskih medicinskih stručnjaka, Sjeverna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je od početka pandemije registrovano više od 6,3 miliona zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi oko 1,2 miliona slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izveštaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nijesu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostale dvije države u kojima nije potvrđen koronavirus nalaze se u Okeaniji, a najmanja od četiri zemlje bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika i zauzima površinu jednaku polovini teritorije opštine Novi Beograd.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Sjeverna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (2): Nauru, Tuvalu.

Bonus video: