Afrička unija suspendovala članstvo Burkine Faso zbog vojnog udara

Suspenzija Burkine Faso uslijedila je nedjelju dana pošto su pobunjeni vojnici izveli puč i zbacili demokratski izabranog predsjednika države Roka Marka Kristijana Kaborea, tvrdeći da je nesposoban da spriječi nasilje džihadista

1668 pregleda 0 komentar(a)
Pol Henri Sandaogo Damiba, Foto: REUTERS
Pol Henri Sandaogo Damiba, Foto: REUTERS

Afrička unija je danas saopštila da je suspendovala članstvo Burkine Faso do ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Suspenzija Burkine Faso uslijedila je nedjelju dana pošto su pobunjeni vojnici izveli puč i zbacili demokratski izabranog predsjednika države Roka Marka Kristijana Kaborea, tvrdeći da je nesposoban da spriječi nasilje džihadista.

Blok 15 zapadnoafričkih država (ECOWAS) suspendovao je članstvo Burkine Faso prošle nedjelje, čime je ona postala treća država u tom regionalnom savjezu, poslije Malija i Gvineje, koja je kažnjena zbog vojnog preuzimanja vlasti u poslednjih godinu i po dana.

Zemlje čije je članstvo suspendovano ne mogu da učestvuju na sastancima ni u donošenju odluka, navode zvaničnici.

Iako Burkini Faso nisu uvedene sankcije, danas je u glavni grad Uagadugu, radi procjene situacije, došla delegacija koju čine predstavnici ECOWAS i šef Kancelarije UN za Zapadnu Afriku i region Sahel Mahamat Saleh Anadif.

Na samitu ECOWAS u četvrtak u Gani biće riječi o situaciji u Burkini Faso i Maliju, koji je takođe pod oštrim sankcijama, uvedenim pošto vođa puča nije organizovao izbore u roku od 18 meseci.

Vojna vlast Burkine Faso objavila je danas da će lider Patriotskog pokreta za zaštitu i obnovu Pol Henri Sandaogo Damiba biti novi predsjednik države.

U prošlonedjeljnom obraćanju naciji, prvom od preuzimanja vlasti, Damiba je rekao da će ponovo uspostaviti red i ujediniti zemlju, i upozorio da novi režim neće tolerisati izdaju.

Bonus video: