U SAD proglašena kriza javnog zdravstva zbog narkotika

"Možemo da budemo generacija koja će okončati opijatsku krizu. Mi to možemo", rekao je Tramp okupljenima u Bijeloj kući
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2017. 10:54h

Kako bi se zemlja suočila sa rastućim problemom zavisnosti od opijata, zbog koje je svakog dana tokom prošle godine umiralo 175 ljudi, američki predsjednik Donald Tramp proglasio je nacionalnu krizu javnog zdravstva.

Donald Tramp je poručio da Amerika "ne smije da dozvoli da se to nastavi", prenosi Tanjug.

"Možemo da budemo generacija koja će okončati opijatsku krizu. Mi to možemo", rekao je Tramp okupljenima u Bijeloj kući, prenosi Glas Amerike.

Naglašava da je neophodna hitna akcija, kako bi se borili protiv prekomjerne upotrebe narkotika, koja je trenutno vodeći uzrok nenamjernih smrti u SAD.

"Više osoba danas umire od predoziranja narkoticima, nego od ubistava vatrenim oružjem i saobraćajnih nesreća zajedno", rekao je američki predsjednik.

Trampova deklaracija omogućiće saveznim državama veću fleksibilnost kada je riječ o korišćenju federalnih sredstava, ali neće obezbijediti sredstva specifično za opijatsku krizu.

Ona će takođe ukinuti neke regulative i preusmjeriti dio federalnog fonda za borbu protiv HIV-a kao pomoć zavisnicima od opijata.

Zvaničnici administracije ranije su rekli da će apelovati na Kongres da tokom pregovora o budžetu doda novac u hitni fond za javno zdravstvo, koji nije obnovljen godinama.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi opisala je deklaraciju kao "riječi bez novca"

Bonus video: