Nebenzija o Ukrajini: SAD žele da stvore histeriju i zavaraju međunarodnu zajednicu

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild odgovorila je da raspoređivanje više od 100.000 ruskih vojnika oko Ukrajine opravdava javnu raspravu u UN zato što te vojne snage predstavljaju "prijetnju za međunarodnu bezbjednost"

3401 pregleda 4 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Shutterstock
Savjet bezbjednosti, Foto: Shutterstock

Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzija izjavio je danas da SAD sazivanjem otvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti o krizi oko Ukrajine žele da "stvore histeriju" i "zavaraju međunarodnu zajednicu" sa "neosnovanim optužbama".

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild odgovorila je da raspoređivanje više od 100.000 ruskih vojnika oko Ukrajine opravdava javnu raspravu u UN zato što te vojne snage predstavljaju "prijetnju za međunarodnu bezbjednost".

Rusija nije uspjela da izdejstvuje otkazivanje sastanka Savjeta bezbjednosti tokom proceduralog glasanja pošto je deset od 15 zemalja članica Savjeta glasalo da se održi, i sastanak je neposredno posle toga počeo.

Američka ambasadorka optužila je danas Rusiju na sastanku Savjeta Bezbjednosti da "do početka februara hoće da rasporijedi više od 30.000 vojnika" u Belorusiji blizu Ukrajine.

"Imamo dokaze da Rusija namjerava da poveća svoje prisustvo sa više od 30.000 vojnika" u Belorusiji blizu granice sa Ukrajinom, "do početka februara", rekla je Tomas-Grinfild.

Oni će biti na manje od dva sata sjeverno od Kijeva rekla je ona. Ona je rekla i da je Rusija u Belorusiji rasporijedila 5.000 vojnika, uključujući specijalne snage, sa raketama i sistemima za protivvazdušnu odbranu.

Bonus video: