Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini: Rusija i SAD razmijenili oštre riječi

Na margini prvog sastanka Savjeta bezbjednosti o krizi oko Ukrajine predsjednik SAD Džozef Bajden upozorio je u saopštenju da će Rusija "snositi odgovornost i podnijeti brze i oštre posljedice ako se okrene od diplomatije i napadne Ukrajinu"

4782 pregleda 3 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: REUTERS
Savjet bezbjednosti UN, Foto: REUTERS

Rusija i SAD oštro su se suproststavile danas na sastanku Savjeta bezbjednosti UN sazvanom zbog ukrajinske krize u vrijeme kada zapadne zemlje jačaju diplomatske napore da izbjegnu vojni sukob.

Na margini prvog sastanka Savjeta bezbjednosti o krizi oko Ukrajine predsjednik SAD Džozef Bajden upozorio je u saopštenju da će Rusija "snositi odgovornost i podnijeti brze i oštre posljedice ako se okrene od diplomatije i napadne Ukrajinu".

Otvoreni sastanak Savjeta bezbjednosti održan je na zahtjev SAD, i Rusija je uzaludno pokušala da ga spriječi, jer je 10 od 15 zemalja članica glasalo za njegovo održavanje.

Taj sastanak je "odlučujuća faza u dovođenju svijeta da govori jednim glasom o toj krizi", ocijenio je Bajden u svojoj poruci.

Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzja na početku je optužio Vašington da pokušava da stvori histeriju" i "zavara međunarodnu zajednicu neosnovanim optužbama".

Njegova američka koleginica pri UN Linda Tomas-Grinfild uzvratila je da je gomilanje više od 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinske granice "najveća mobilizacija u Evropi u više decenija", i dodala da je povećan i broj sajber napada i ruskih dezinformacija. Rekla je da tim gomilanjem trupa Rusija prijeti "međunarodnoj bezbjednosti".

"I oni pokušavaju, bez činjenica da to potkrepe, da prikažu Ukrajinu i zapadne zemlje kao agresore da bi proizveli izgovor za napad", rekla je američka ambasadorka.

Ruski ambasador pri UN optužio je administraciju Džozefa Bajdena da jača tenzije i retoriku da bi izazvao eskalaciju.

"Vi skoro navijate za to", rekao je Nebenzja gledajući u američku ambasadorku Tomas-Grinfild. "Vi želite da se to dogodi, čekate da se to dogodi kao da hoćete da vaše riječi postanu realnost", dodao je on.

Američka ambasadorka optužila je Moskvu da hoće početkom februara da rasporijedi dodatnih 30.000 vojnika u Belorusiji, čiji režim je blizak Kremlju.

Nebenzja i njegov bjeloruski kolega Valentin Rjabakov rekli su da se radi o zajedničkim vojnim vježbama koje će biti održane u februaru. Ruski ambasador je rekao novinarima da Rusija ima redovne vježbe sa Bjelorusijom na njihovoj i na ruskoj teritoriji.

Nebenzja je pitao na sastanku SB na osnovu čega Zapad može da tvrdi da ima više od 100.000 ruskih vojnika rasporijeđenih kod Ukrajine, i podsjetio da je prije invazije Iraka 2003. Vašington takođe tvrdio da ima dokaze o oružju o masovnom uništenju u toj zemlji, koje nikad nije nađeno.

Ruski ambasador je optužio SAD za svrgavanje proruskog predsjednika u Kijevu 2014. i rekao da su time na vlast dovedeni "nacionalisti, radikali, rusofobi i čisti nacisti", i da su oni stvorili antagonizam koji postoji između Ukrajine i Rusije.

"Da to nisu uradili do danas bi živjeli u duhu dobrosusjedskih odnosa i uzajamne saradnje. Međutim neki na zapadu jasno ne vole taj pozitivni scenario. Ono što se sada događa je još jedan pokušaj da se napravi razdor između Rusije i Ukrajine", rekao je ruski ambasador.

On je izašao iz prostorije kada je ukrajinski ambasador počeo da govori, i predao mjesto svom zamjeniku.

Ukrajinski ambasador Sergej Kislitsja je odmjerenim tonom zatražio da se njegova zemlja ne zastrašuje vojnim kretanjima. Rekao je da je prioritet da se dođe do primirja u regionu Donbasa na istoku Ukrajine gdje se Kijev bori protiv proruskih separatista.

Savjet bezbjednosti UN treba ponovo da razgovara o Ukrajini 17. februara na redovnoj sjednici posvećenoj sporazumima iz Minska koji su namjenjeni da smire Donbas.

SAD i Velika Britanija zaprijetile su juče i danas novim sankcijama protiv Rusije.

Bonus video: