Pentagon najavio mogućnost raspoređivanja snaga na istočno krilo NATO-a

Vašington pokušava umiriti saveznike u Alijansi suočenim s nagomilavanjem ruske vojske u blizini ukrajinske granice

3939 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pentagon je izvijestio da su u toku razgovori sa istočnoevropskim saveznicima o mogućem raspoređenju američkih vojnika na istočno krilo NATO-a, dok Vašington pokušava umiriti saveznike u Alijansi suočenim s nagomilavanjem ruske vojske u blizini ukrajinske granice.

U saopštenju se navodi da će bilo kakva odluka o novom raspoređenju vojnika biti odvojena od 8.500 koji su prošle sedmice u SAD-u stavljeni u stanje pojačane borbene gotovosti kako bi eventualno pojačali snage za brzo reagovanje.

Portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je da je o mogućem, skorom raspoređenju novih snaga na istok Evrope, govorio i američki predsjednik Džo Bajden prošle sedmice.

"Trenutno, rigorozono radimo kako bi pružili razne mogućnosti glavnokomandujućem koji će donijeti odluku u bliskoj konsultaciji sa samim saveznicima", naglasio je Kirbi.

Američka vojska je prošle sedmice stavila oko 8.500 vojnika unutar Sjedinjenih Država u pripravnost kako bi bili spremni za raspoređivanje u Evropu, uglavnom kako bi popunili redove NATO snaga za brzo reagovanje ako ih Alijansa pozove na dužnost.

Rusija poriče planiranje invazije na Ukrajinu. Ali, nakon što je sprovela krizu okružujući ovu susjednu zemlju snagama sa sjevera, istoka i juga, Moskva sada navodi odgovor Zapada kao dokaz koji podržava narativ da je Rusija meta, a ne podstrekač agresije.

Međusobne optužbe SAD i Rusije pred Savjetom bezbjednosti zbog Ukrajine

Rusija, koja je oduzela poluostrvo Krim Ukrajini 2014. i podržava proruske pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine, zahtijeva sveobuhvatne sigurnosne garancije, uključujući obećanje da NATO nikada u članstvo neće prihvatiti Ukrajinu.

Očekuje se da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarati telefonom s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom 1. februara, rekao je portparol Stejt departmenta.

Bajden je naglasio diplomatske napore usmjerene na sprječavanje sukoba.

"Nastavljamo da se bavimo non-stop diplomatijom i deeskalacijom tenzija", rekao je Bajden novinarima u Ovalnom kabinetu.

Bonus video: