Iranske vlasti pogubile dva homoseksualca: Osuđeni za sodomiju, šest godina čekali smrtnu kaznu

Prošle godine je pogubljeno 299 osoba, uključujući četiri osuđene za zločine koje su počinile kao djeca. U 2021. godini u Iranu je 85 osoba osuđeno na smrt

5080 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iranske vlasti su pogubile dva homoseksualca osuđena za sodomiju koji su šest godina čekali izvršenje smrtne kazne, saopštila je grupa boraca za ljudska prava.

Homoseksualnost je ilegalna u Iranu, koji se smatra jednom od najrepresivnijih zemalja prema lezbejkama i gej, biseksualnim i transrodnim osobama.

Muškarci Merdad Karimpur i Farid Mohamadi osuđeni su na smrt zbog "prisilnog seksualnog odnosa dva muškarca" i obješeni u zatvoru u gradu Maraga, na sjeverozapadu zemlje, udaljenom oko 500 kilometara od Teherana.

Prošlog jula su u istom gradu pogubljena još dva muškaraca pod istim optužbama, navela je grupa Aktivisti za ljudska prava.

U Iranu je prošle godine pogubljeno 299 osoba, uključujući četiri osuđene za zločine koje su počinile kao djeca. U 2021. godini u Iranu je 85 osoba osuđeno na smrt.

Prema iranskom zakonu, u krivična djela koja mogu dovesti do smrtne kazne spadaju sodomija, silovanje, preljuba, oružana pljačka i ubistvo.

Bonus video: